Прва приватна кинеска компанија лансирала сателите у свемир?

Агенције
Прва приватна кинеска компанија лансирала сателите у свемир?

Ракета коју је развила кинеска компанија иСпејс полетјела је данас у свемир носећи три минијатурна сателита, што је још један велики корак у све већој кинеској приватној индустрији свемирских летова.

Према извештајима, ракета “SQX-1З” је лансирана из сjеверозападне Кине. Два сателита ће бити пуштена у свемир због тестова, док ће се трећи вратити у Земљину атмосферу и падобраном се спустити на површину.


Вjерује се да је ово први пут да је кинеска приватна фирма послала сателите у орбиту. Основан 2016, иСпејс развија “висококвалитетне, јефтине и брзореагујуће” ракете за произвођаче микросателита, оператере, научно-истраживачке институте и универзитете у земљи и иностранству, саопштила је та компанија.

Кинески свемирски програм је традиционално водила војска, али се посљедњих година појавио одређен број комерцијалних произвођача ракета, створених по узору на америчке приватне фирме попут СпејсЕкса и Блу ориџина.

Пекиншка компанија УанСпејс технолоџис  у мају је постала прва кинеска компанија која је у свемир послала ракету, лансиравши своју прилично скромну летелицу “OS-X” на пробни лет који се завршио њеним повратком у атмосферу и падом на земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана