Планета на којој се највјероватније крије ванземаљски живот

Агенције
Планета на којој се највјероватније крије ванземаљски живот

Иако је Венера једна од најнемогућијих планета за живот у нашем Сунчевом систему, могуће је да се на њој крије живот, али у другачијем облику.

Наиме, облаци киселине на Венери могу бити домаћини једноставног микробиолошког организма, према истраживању објављеном у часопису „Астробиологија".

Научници су проучавали неидентификоване податке који чине тамне закрпе у облацима Венере. Користећи ултравиолетне зраке и свемирске сонде, открили су да су састављени од сумпорне киселине и честица које апсорбују свјетлост.

Професор Ракеш Могул, коаутор истраживања и биолошки хемичар на Политехничком универзитету у Калифорнији, објаснио је да би бактерије могле бити одговорне за присуство сумпорне киселине.

"На Земљи већ знамо да живот може постојати у веома киселим условима, да се храни угљен-диоксидом и да производи сумпорну киселину", рекао је он.

Управо зато, његово истраживање сугерише да би Венера могла имати насељиву климу у наредне двије милијарде година.

Иако је Венера сличне величине и структуре као Земља, има танку и токсичну атмосферу са јако високим температурама, а иза облака киселине може се видјети свијет пун вулкана и деформисаних планина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана