Ново истраживање: Канабис продужава живот обољелих од рака до три пута

B92
Ново истраживање: Канабис продужава живот обољелих од рака до три пута

Истраживања су показала да канабидиол, који се налази у овој биљци, спречава дијељење ћелија тумора и убија канцерогене ћелије.

Студија у Великој Британији показала је да канабидиол (ЦБД), главни састојак канабиса, може да помогне у третману обољелих од рака панкреаса, да им ублажи симптоме болести, али и да им продужи живот до три пута.

Истраживачи са Универзитета краљице Мери у Лондону спровели су ово истраживање на мишевима. Они су утврдили да мишеви живе дуже након што им се канабидиол да уз хемотерапију.

Наиме, канабидиол не садржи ТХЦ, који марихуани даје психоактивно дејство.

Аутор ове студије професор Марко Фаласка каже да су ово невјероватни резултати.

“Пронашли смо да мишеви са раком панкреаса живе три пута дуже ако је канабис додат њиховој хемотерапији”, истиче он.

Како је канабидиол одобрен за медицинску употребу у клиникама у Великој Британији, они ће наставити ово истраживање на људима, каже Фаласка.

Са друге стране, стручњаци упозоравају да ЦБД дјелује на протеин ГПР55, што покрива само 30 посто тумора панкреаса.

Дороти Бенет са Универзитета Сент Џорџ каже да треба бити опрезан са оваквим истраживањима јер мишеви могу да имају различите одговоре на лијекове од одговора људи.

"Дакле, ово може да се сматра прелиминарним доказом за продужење животног вијека, а пожељно је још потврда у различитим модалитетима рака панкреаса."

Доктори напомињу да само 20 посто обољелих од рака панкреаса преживи годину дана након дијагнозе, а свега седам посто њих живи до пет година.

То је тако зато што симптоми ове болести нису одмах јасни, а манифестују се болом у стомаку и губитком тежине, преноси Дејли мејл.

Ранија истраживања су утврдила да канабис третира канцер тако што убија ћелије тумора и спречава њихово дијељење.

Након великог броја иницијатива да се уље канабиса легализује у Србији у медицинске сврхе, Министарство здравља је остало при ставу да њему није мјесто међу дозвољеним лијековима.

Ова одлука базирана је на томе да нису могли да се искристалишу стандарди за његов састав и производњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана