Непозната бактерија отпорна на антибиотике пронађена у свемиру

Агенције
Непозната бактерија отпорна на антибиотике пронађена у свемиру

Чишћење тоалета није забавно ни на Земљи, а камоли у свемиру. Међутим, одржавање тоалета у свемирским летјелицама може научнике да доведе до интересантних сазнања. То се недавно и догодило, када су у тоалету свемирске летелице пронађене до сада непознате бактерије које су отпорне на познате антибиотике.

Студија која је објављена прошле седмице у часопису БМЦ Микробиологија доноси откриће научника калифорнијске лабораторије који су анализирали неколико узорака бактерија узетих 2015. године, што је укључивало и неколико узорака с површина у тоалетима.

Идентификоване су четири непознате врсте ентеробактерија, које су иначе веома отпорне на антибиотике и којима се често заразе болнички пацијенти компромитованог имуно система, преноси Live science.

Научници су упоредили ДНК новооткривених бактерија са више од 1.200 врста ентеробактерија којих има на Земљи. Показало се да је најсличнији једној врсти која је раније откривена у болницама у Африци, држави Вашингтон и Колорадо.

Иако нова врста садржи више од 100 гена повезаних с вируленцијом, болестима и отпорношћу на антибиотике, бактерија не представља никакву пријетњу здрављу астронаута, закључак је студије.

“Ове нове врсте нису заразне и нису активна претња људском здрављу али их треба посматрати”, наводи се у студији.

Компјутерском анализом предвиђа се да имају 79 посто шансе да еволуирају на начин да би могле да изазову болести код људи у будућим свемирским мисијама. Стручњаци неће моћи да разумију прави потенцијал бактерија док их не проуче на живом тијелу у свемиру, наводи Live science.

Живот у свемиру је чудан, чак и за бактерије. Јединствени услови околине, микрогравитација, радијација и стални боравак астронаута заједно, могу да имају бројне утицаје на то како бактерије расту и мијењају се.

Научници поручују да је потребно још истраживати да се одреде какви би ти ефекти могли да буду, закључује се у студији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана