Naučnici na korak od otkrivanja misterija Sunčevog sistema

Agencije
Naučnici na korak od otkrivanja misterija Sunčevog sistema

Nedavno otkrivene egzoplanete Kepler - 107b i Kepler - 107c mogle bi da ponude jedinstveni uvid u to kako je svijet formiran, budući da imaju gotovo identične radijuse - 1,5 i 1,6 kao Zemljin radijus, ali gustoće im se više nego dvostruko razlikuju.

Nova studija naučnika iz italijanskog Nacionalnog instituta za astrofiziku (INAF) i Univerziteta u u Bristolu ispituje egzoplanete - Kepler 107, u pokušaju da se razumije kako planete u istom sistemu i sličnih veličina mogu imati tako širok raspon gustoće.

Proučavaju ih kroz teleskop u španskoj La Palmi.

Prema studiji, razlog zbog kojeg bi dvije egzoplanete mogle biti toliko različite u vrlo kompaktnom sistemu planeta je to što su nastale u uslovima koji se veoma razlikuju, ili da se nešto dramatično dogodilo nakon formiranja što je drastično promjenilo njihovu gustinu. Naučnici vjeruju da je katastrofalan sudar odgovoran za različite gustoće.

Može se dogoditi da je Kepler u nekom trenutku pretrpio katastrofalan sudar koji je skinuo njegov silicijumski omotač, ostavljajući samo 70 odsto gvozdenog jezgra.

"Smatra se da su veliki uticaji imali glavnu ulogu u oblikovanju našeg sadašnjeg solarnog sistema", objasnila je atrofizičarka i koautorka studije Zoe Leinhart u saopštenju za medije. Ona dodaje da je i Mjesec najverovatnije posljedica takvog uticaja, ali da do sada nisu pronđeni nikakvi dokazi o ogromnim uticajima koji se događaju u planetarnim sistemima, izvan našeg.

"Ako je naša hipoteza tačna, to bi povezalo opšti model koji imamo za formiranje našeg Sunčevog sistema sa planetarnim sistemom koji se veoma razlikuje od našeg", objasnila je Leinhart, prenosi Sputnik.

Porijeklo Kepler - 107c moglo bi da pomogne u razumijevanju misterija našeg Sunčevog sistema - na primjer, moglo bi da pruži objašnjenje Merkurovog metalnog jezgra koje pokriva oko 85 posto njegovog tijela.

Poreklo ovog jezgra je još nepoznato, ali naučnici sumnjaju da bi veliki sudar mogao biti odgovoran.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana