Научници коначно успјели да врате вријеме

Агенције
Научници коначно успјели да врате вријеме

Научници са московског Института за физику и технологију, уз помоћ колега из Швајцарске и САД, направили су нешто што се противи законима физике. Они су, помоћу квантног рачунара, успјели да промјене ток времена.

Користећи електроне и принципе квантне механике, истраживачи су успјели да врате вријеме. Тачније, ко год да је у том тренутку посматрао рачунар видио би догађаје као да се вријеме вратило неколико секунди уназад.

Не само да би ово откриће могло да промјени наше схватање и употребу квантних рачунара и квантне механике, већ и неке законе физике.

Иако је тренутна техника прилично компликована, истраживачи се надају да би она временом могла да се побољша и да постане поузданија и прецизнија.

У истраживању објављеном у часопису Сајантифик рипортс  наводи се да је за истраживање коришћен ИБМ-ов квантни компјуер.

Вођа истраживања доктор Горди Лесовик је истакао да су он и његов тим “вјештачки створили стање које се развија у смјеру супротном од онога у коме се креће термодинамичка стријела времена”.

Током експеримента истраживачи су открили да, ако користе само два кубита (qubit - саставни дио квантног компјутера), остварују успјех у чак 85 одсто случајева. А када додају још један кубит, појављују се грешке, па проценат успјешности опада.

Научници се надају се да ће успијети да дораде алгоритам како би могли да обухвате још више кубита и смање број грешака, односно повећају прецизност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана