Највећи метеор који се срушио на Земљу у посљедње двије деценије

Срна
Највећи метеор који се срушио на Земљу у посљедње двије деценије

У посљедњих двадесет година, ово је убједљиво највећи метеор који је пао на америчко тло. Након што је утврђена локација пада, тим научника покушава да сакупи све дијелове свемирске стијене.

Становници Оушан Шорс града који се налази у америчкој држави Вашингтон, примјетили су у вечерњим сатима 7. марта блиставу свијетлост која је обасјала небо, а потом је одјекнуо велики прасак – толико јак да је дословно потресао аутомобил, пише Сијетл Тајмс.

Многи су помислили да је ријеч о свемирском броду али је свакако јасно да је нешто дошло из свемира, што је узнемирило људе.

На основу детаљне анализе са рада, научници су потврдили да је свијетлост која се видјела са обале Британске Колумбије до сјеверног Орегона изазвана метеором који је ударио у Земљу.

Насин научник Марк Фрајс закључио је да је рео о метеору величине возила за голф који је пао и потону у океан око 25 километара од обале државе Вашингтон. Локација остатака се налази у близини подводног кањона који је дубок око 120 метара.

Подручје је релативно равно, што олакшава откривање тамних црних метеора на морском дну.

Процијењује се да је око двије тоне фрагмената распршено по више од пола километра морског дна, а дјелови који су преживјели пад могу бити велики попут цигле.

"Ово је могуће највећи забиљжени метеор у Сједињеним Америчким Државама у посљедњих 21 годину", рекао је Фрај, те додао да ако нађу преостале дијелове метеорске стијене слиједи свеобухватно истраживање.

Како пишу амерички медији, научници ће користити подморнице на даљинско управљање за истраживање подручја и прикупљање преосталих дијелова свемирске стијене.

Осим Насе, на пројекту ће учествовати научници са Универзитета у Вашингтону и Olympic Coat National Marine Sanctury (агенција под америчким Министарством трговине)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана