Na ovom tajnom mjestu nalaze se neke od najsmrtonosnijih stvari na svijetu

Agencije
Na ovom tajnom mjestu nalaze se neke od najsmrtonosnijih stvari na svijetu

Dobro došli u tajnu britansku laboratoriju u kojoj se proučavaju zaštita od hemijskog oružja, balistika, eksplozivi i kibernetička bezbjednost.

Bi-Bi-Si je dobio dozvolu da posjeti Porton Daun. Novinaru Frenku Gardneru omogućeno je da vidi kako izgleda ta tajanstvena ustanova četvrtog stepena. Riječ je o stepenu koji podrazumijeva da tu ekipa Odbrambene laboratorije za nauku i tehnologiju analizira najsmrtonosnije viruse na svijetu, kao što su ebola i marburg.

Frenk Gardner, reporter koji prati sektor bezbjednosti, tamo se sastao sa jednim od naučnika.

U zgradi za biološku izolaciju čuvaju se patogeni četvrtog stepena, odnosno oni najopasniji, oni koji mogu da ubiju. Najbliže što neko spolja može da se približi laboratoriji trećeg stepena je pogled kroz mali okrugli prozor. Iza njega je laboratorija u kojoj se radi sa živim bakterijama bubonske kuge.

“Ovdje se radi na projektu novih antibiotika i zaštite osoblja u Velikoj Britaniji, u kome se koriste i bakterije bubonske kuge”, rekao je jedan od najmlađih naučnika zaposlenih u Porton Daunu, po imenu Rori.

Zaraženi bubonskom kugom pate od groznice, povraćanja i natečenih limfnih čvorova, a u krajnjem slučaju mogu i da umru. To je, međutim, samo jedan od smrtonosnih patogena koji se ovde istražuju. Dalje niz hodnik nalaze se crvena vrata, iza kojih je četvrti stepen. To je najviši stepen izolacije i tu se radi na najopasnijim patogenim virusima.

Kontakt sa virusima ebole i marburga izaziva snažnu reakciju i može da bude fatalan, pa naučnici prilikom svakog ulaska i izlaska prolaze rigoroznu bezbjednosnu proceduru. A Frenk Gardner je prvi dobio priliku da razgleda očišćenu verziju laboratorije.

“Navikli smo stalno da koristimo rukavice, skidamo ih i stavljamo više puta dnevno. Tako sam shvatio da je hidratantna krema vrlo korisna stvar, a moj radni sto je prepun različitih vrsta krema”, objašnjava Rori.

U takvoj strogo čuvanoj laboratoriji naučnici su potvrdili da je nervni otrov novičok upotrebljen za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke prošle godine u Solzberiju. Na pitanje je li taj slučaj predstavljao neku vrstu upozorenja za ljude koji rade u Porton Daunu, Rori odgovara:

“To je dio našeg posla, zato smo ovdje. Obavićemo svoj posao najbolje što umijemo.”

Sve spomenuto, međutim, samo je manji dio posla koji se ovdje obavlja. U Porton Daunu se bave i balistikom, eksplozivima, kibernetičkom bezbjednošću i odbranom od hemijskog oružja.

U jednoj od zastakljenih i izolovanih laboratorija nalazi se Čovjek iz Portona, robot lutka odjevena u zaštitno odijelo sa unutrašnjim senzorima, koji testiraju da li je ono otporno na nervne otrove i iperit. Čovekoliki robot u prirodnoj veličini simulira pokrete vojnika u akciji. Nedavni napadi bojnim otrovima u Siriji ukazali su na potrebu za baš takvim istraživanjima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana