НАСА открила када ће да пошаље првог човјека на Марс

Агенције
НАСА открила када ће да пошаље првог човјека на Марс

Смртоносна радијација из свемира, могућ губитак вида, атрофија костију. То је само дио изазова које научници морају превазићи прије него што неки астронаут ступи на Марс.

Америчка свемирска агенција вјерује да може послати човјека на Црвену Планету у идућих 25 година, али су технолошке и медицинске препреке велике.


“Према постојећем прорачуну који нам је на располагању, или чак и по нешто увећаном, требаће нам око 25 година да ријешимо те проблеме”, казао је званичник НАСА и бивши астронаут Том Џонс.

“Али, с кључим технологијама морамо почети одмах”, додао је.

С обзиром на то да је удаљен 225 милиона километара, Марс поставља неупоредиво веће научне препреке у поређењу с онима приликом лета на Мјесец.

С данашњом ракетном технологијом, астронауту би до Марса требало девет мјесеци. Физичка цена тако дугог лета могла би бити велика.

На примјер, научници мисле да предуг боравак у бестежинском стању може узроковати непоправљиву штету на крвним судовима очне мрежњаче и могућ губитак вида.

Друга је посљедица губитак калцијума и коштане масе.

Један од начина да се избјегне наношење штете људском тијелу драстично је смањење времена путовања.

Џонс призива нуклеарни погон, што би имало додатну корист и у производњи струје на летовима.

“Ако почнемо сада, за 25 година бисмо могли имати технологију која ће нам помоћи и заштити нас од посљедица дугог путовања”, рекао је.

Према постојећој ситуацији, астронаут би само на лету до Марса био изложен количини радијације каквој би иначе смео бити изложен у цијелој каријери.

“Још немамо ријешења кад је заштита од космичког зрачења у питању”, казао је Џонс.

Научници знају које технологије морају брзо да развијају ако желе до Марса у року од 25 година, попут развоја свемирског брода који може преживјети груб улаз у Марсову атмосферу и затим довољно нежно слетети. Или, могућности да се људи подигну с Марсове површине и врате на Земљу.

НАСА тренутно има сонду на путу за Марс. Слетеће 26. новембра. Ради се о мисији вредној 993 милиона долара с циљем проширења знања о условима на Марсу.

Џим Гарвин, главни научник у свемирском центру Годард, каже да ће сонда попунити “кључне” празнине у разумијевању Марса.

Године 2020. још један ровер НАСА стићи ће на Марс и покушаће да утврди гостољубивост тамошње околине, потражиће знаке неког древног живота и процениће природне ресурсе и ризике будућих људских истраживања.

Додатно, приватне фирме попут СпацеЏ развијају технологије које би се могле користити у будућим мисијама на Марс.

Неки стручњаци сматрају да су нова истраживања Месеца кључа за мисије на Марс, јер би астронаути на Земљином природном сателиту могли да уче примену технологија које ће им бити потребне на Црвеној Планети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана