NASA lansirala raketu sa 2,5 miliona imena, među njima iz BiH, Srbije, Hrvatske...

Agencije
NASA lansirala raketu sa 2,5 miliona imena, među njima iz BiH, Srbije, Hrvatske...

NASA je danas lansirala na Mars raketu „Insajt”, a u ovoj letjelici nalazi se čip sa 2.429.807 imena ljudi sa Zemlje, među kojima je i 2.835 imena osoba iz Srbije koje su poslale podatke putem sajta NASA.

Na sajtu američke agencije za istraživanje svemira piše da je nakon predatih skoro 2,5 miliona „karata za ukrcavanje”, registracija okončana i da se sletanje robota na površinu Crvene planete očekuje u novembru.

Hrvatski portal Indeks navodi da je „Insajt” lansiran na Mars u 4.05 sati po lokalnom vremenu i da je u pitanju prva međuplanetarna misija koja je pokrenuta sa zapadne obale SAD.

 Navodi se da je „Insajt” dio NASA programa čija je misija sletanje robota proizvedenog za kretanje na površini Mjeseca ili Marsa. Svrha ove misije je istraživanje i otkrivanje procesa koji su oblikovali planete Sunčevog sistema prije više od 4,5 milijardi godina.

Navodi se da će korišćenjem sofisticiranih instrumenata „Insajt” pokušati da odgovori na pitanja nastanka planeta sličnih Zemlji. Njegov robot, koji bi trebalo da provede dvije godine na Marsu, ima dva instrumenta koji bi trebalo da mjere „puls” Marsa, kao i aktivnosti planete.

Bh. portal „Kliks” navodi da se u čipu poslatom u letjelici, uz imena iz Srbije, nalazi i čip sa 1.278 imena iz BiH, 3.505 iz Hrvatske i 128 iz Crne Gore. Najviše imena, oko 600.000, jeste iz SAD, na drugom mjestu je Kina sa 260.000 imena, a potom slijede Indija, Velika Britanija, Turska, Italija, Njemačka i Rusija.

Navodi se da je riječ je o rezultatu kampanje koja je trajala godinama, a sve što je trebalo da se uradi jeste da se na i-mejl NASA pošalju osnovni podaci kako bi se zabilježilo ime osobe koja želi da bude zanimljiv dio misije.

Podsjeća se da je „Insajt” prvi „lender” koji odlazi na Mars nakon „Kjuriositija” koji se tamo nalazi već sedam godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana