Канадски научници блокирали рак!

Срна
Канадски научници блокирали рак!

Алберти - Канадски научници пронашли су начин да блокирају тумор - наводе научни портали.

Истраживачи са Универзитета Алберти открили су досад непознате терапеутске циљеве, чије би блокирање могло врло ефикасно да спријечи ширење рака.

У новом истраживању објављеном у часопису" Нејечер комуникејшнс" научници су утврдили да означавања неколико "гена - мета" може блокирати више од 99,5 одсто метастаза у организму!

Потенцијални значај овог открића је невјероватан - истичу научници.

Метастазе убијају око 90 одсто свих пацијената обољелих од рака. У овој студији откривено је 11 нових начина којима би се могло заустављати метастазирање.

Рак је тешко лијечити јер то није јединствена болест - тим термином описује се више од 200 различитих злоћудних тумора.

Основна полуга развоја рака јесу мутације у генима, било да се ради о мутацијама које су наслијеђене или које су стечене током живота.

У новој студији, коју су неки научни часописи описали као преломну, научници су успјели да зауставе метастазирање различитих врста тумора.

Како би могли посматрали раст и ширење ћелија рака у стварном времену, аутори су користили птичји заметак без љуске јајета.

Уз помоћ посебног молекуларног оруђа у ћелије рака усадили су тзв. "схРНА" векторе који су се везали за специфичне генетске продукте и зауставили њихово активирање.

Онда су те ћелије рака вратили назад у ембрионе и пратили како стварају "гроздове" идентификујући оне који су показивали да не метастазирају.

Када су пронашли "компактне колоније рака", то је значило да су сви кораци метастазирања блокирани.

Након тога су их могли извадити, истражити о којем је гену ријеч, те закључити да ли је он заиста одговоран за метастазирање.

Овом методом идентификовано је 11 гена који су одговорни за метастазирање ћелија рака.

Аутори студије истичу да су ти гени укључени у процесе метастазирања разних врста рака, односно да нису специфични само за неке, што је потврдила студија на мишевима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана