Како је насељена Америка?

nedeljnik.rs
Како је насељена Америка?

Прије готово 11.000 година, један мушкарац је умро у данашњој Невади. Огрнут ћебетом од зечје коже, положен на тршчану подлогу, сахрањен је у пећини Спирит.

Научници су сада успјели да прикупе и анализирају узорке његове ДНК, као и још 70 древних људи откривених по цијелој Америци. Нова открића додају детаље причи о томе када и како су се људи раширили по западној хемисфери.

Први познати људи који су тамо дошли били су из Азије и већ су били подијељени по групама, показују резултати истраживања. Неке популације су цвјетале и постале преци домородачких народа, који су се проширили по цијелој хемисфери. Друге су изумрле.

Ране студије показују да су људи прешли у Америку на крају посљедњег леденог доба, путујући из Сибира у Аљаску преко земљаног моста који се сада налази испод Беринговог мора. Одатле су се проширили јужно и с временом стигли до Јужне Америке, преноси Недељник.

Донедавно, генетичари нису могли много да кажу о тим широким миграцијама. Посљедњих неколико година, геноми 229 древних људи пронађени су широм Америке.

Један потиче од остатака древног становника Беринговог мореуза. То је тек други древни “Беринговац” чија је ДНК анализирана. Први, кога је у јануару пописао генетичар Универзитета Копенхаген Ески Вилерслев, била је 11.500 година “стара” дјевојчица пронађена на Аљасци. Други је откривен неколико километара даље и живео је прије око 9.000 година, навео је тим доктора Вилерслева.

Древни Беринговци су се одвојили од предака старосједелаца Америке прије око 20.000 година. Нова открића показују да су живјели хиљадама година а онда су нестали не оставивши никакав познат генетски траг међу живим људима.

Други талас миграната ишао је јужно. Подијелили су се у двије гране. Једна се окренула ка сјеверу, ка Канади и Аљасци. Друга је наставила ка југу и подаци показују да су се прије 14.000 година брзо проширили по америчком континенту.

Мушкарац из пећине Спирит био је дио тог јужног крака. У сродству је са 12.700 година старим дјечаком из Монтане, навео је доктор Вилерслев.

Дејвид Рајх са Универзитета Харвард и његов тим открили су везу између дјечака из Монтане и других древних Јужноамериканаца. То сродство указује да су мигранти брзо прешли из Сјеверне у Јужну Америку.

Прије око 9.000 година додатни талас људи кренуо је ка југу, навела су оба тима. Доктор Вилерслев вјерује да су се новопридошлице помијешале са старијим популацијама. Али доктор Рајх каже да постоје докази да су два таласа миграната потпуно замијенила људе који су живјели у Јужној Америци.

Истраживање је показало постојање изванредног континуитета. Група доктора Вилерслева је упоредила геном човјека из пећине Спирит са остацима четворо других откривених у близини који су живели прије неких 600 година. Сви су у сродству, открио је његов тим, иако их раздваја 10.000 година.

Слична веза пронађена је и у Андима.

Џон Линдо са Универзитета Емори и његов тим анализирали су ДНК седморо људи који су живјели на великим висинама прије 6.800 до 1.400 година. Стручњаци процијењују да су људи који су живјели у планинама изнад 2.300 метара одвојени од популације која је живјела у низијама прије 9.200 до 8.200 година. Данас, планински људи и даље показују снажну генетски везу са тим древним остацима.

“То није нешто што виђате у већини других региона у свијету”, рекао је доктор Рајх.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана