Индијски научниоци одбацили Ајнштајнове и Њутнове теорије

Агенције
Индијски научниоци одбацили Ајнштајнове и Њутнове теорије

Индијски научници опет тврде да су они измислили авионе и истраживање матичних ћелија, а доказе за то проналазе – у еповима.

Индијски научници су поново узбуркали јавност тврдњама да су теорије Алберта Ајнштајна и Исака Њутна нетачне.

Поједини индијски академици појавили су се на годишњем Индијском научном конгресу, који је отворио премијер Нарендра Моди, и одбацили општеприхваћена научна открића инсистирајући да су древни Индуси у ствари открили истраживања матичним ћелијама.

Хиндуистичка митологија и религиозне теорије све више постају дио дневног реда Индијског научног конгреса.

Међутим, овогодишње изјаве научника су - више него запањујуће, чак и ако се упореде да претходним.

Директор јужноиндијског универзитета цитирао је стари хиндуистички текст као доказ да је истраживање матичних ћелија откривено у Индији прије неколико хиљада година.

Демони и летјелице

Ђи Нагишар Рао, потпредсједник Универзитета Андра, рекао је да је демонски краљ из хиндуистичког епа Рамајана имао 24 различите летјелице и више писта за слијетање у данашњој Шри Ланки.

Други научник са универзитета у јужној држави Тамил Наду, који је говорио на конференцији, рекао је да су Исак Њутн и Алберт Ајнштајн погрешили и да гравитационе таласе треба преимјеновати у “Нарендра Моди таласе”.

Доктор Кеј-Џеј Кришнан је наводно рекао да Њутн није “разумио силе гравитације”, а да су Ајнштајнове теорије “обмањујуће”.

Критичари кажу да древни текстови треба да се читају и да се у њима ужива - али да је бесмислено тврити да представљају научна открића.

Удружење индијског научног конгреса изразило је “озбиљну забринутост” због критика.

“Ми не дијелимо њихове ставове и ограђујемо се од њихових коментара. То је заиста тужно”, рекао је Применду Пи Матур, генерални секретар Удружења научног конгреса Индије за АФП.

“Озбиљно смо забринути због такве врсте изјава које дају одговорни људи.”

Авиони у епу

Прошле године, индијски министар за образовање, Сатијапал Синг, изјавио је на једној церемонији да су авиони први пут поменути у древном хиндуистичком епу, Рамајани.

Он је такође рекао да је први авион изумио Индијац Шивакар Бабузи Талпади, осам година прије браће Рајт.

Премијер Нарендра Моди је 2014. године на скупу доктора и медицинског особља у болници у Мумбаију рекао да је прича о хиндуистичком богу Ганеши - оличен у глави слона на људском тијелу - показала да је естетска хирурија постојала у древној Индији.

Министар образовања западне државе Раџастан изјавио је у јануару 2017. да је важно “да разумијемо научни значај” краве, јер је то била једина животиња на свијету која је удисала и издисала кисеоник.

Индија нема једноставну везу са науком.

Са једне стране, имамо богату традицију изванредних научника.

На пример, честица Хигсов бозон, дијелом је назив добила по индијском физичару и Ајнштајновом савременику Сатиндеру Нати Бозу. Фичизар Ашок Шен добитник је једне од најзначајнијих награда у овој области- Фундаменталне награде из физике.

Међутим, Индија има и дугу традицију замијењивања науке митовима, што је дало вјетар у леђа псеудонауци.

Многи сматрају да је за вријеме премијера Нерендре Модија, псеудонаука постала доступна на сваком кораку.

Сам премијер је још 2014. године изјавио да је прва операција у области пластичне хирургије обављена у Индији прије неколико хиљада година.

Многи министри су понављали сличне тврдње, а позиви на најзначајнију индијску научну конференцију почели су да стижу индијским научницима који су и сами давали сличне, бизарне изјаве.

Овакве тврдње се обично позивају на измаштану величанствену хиндуистичку прошлост да би се подстакао религијски национализам. Модијева партија и његови националистички савезници већ дуго мешају митологију и религију да би ојачали хиндуизам и национализам. Додавање науку у ову мјешавину ће само дати вјетар у леђа псеудонауци и ослабити научни утицај.

“За напредак једне нације важно је да људи проводе вријеме бавећи се науком, математиком и књижевношћу, умјесто што проводе вријеме говорећи о томе како су њихови преци били добри у науци, математици и књижевности”, сматра економиста Каушик Базу.

Индијски политичари изјавили су и ово:

- Званичник Министарства образовања Сатјапал Син рекао је 2017. године да се први авиони помињу у хиндуистичком епу Рамајани и додао да је први авион изумио Индијац Шивакар Бабуји Палпаде, осам година прије браће Рајт

- Исте године, министар образовања западне индијске државе Раџастан рекао је важно разумијети “научну важност” крава - он је тада тврдио да је крава једина животиња на свијету која у исто вријеме удише и издише кисеоник

- Премијер Нарендра Моди 2014. године испричао је медицинском особљу причу о богу Генеши. Овај бог има главу слона на тијелу човјека - што је премијер описао да као доказ да су пластичне операције и козметичка хирургија постојали у Индији давних времена

- Геолог Ашу Косла рекао је бог Брама открио диносаурусе

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана