“Игра генетике”: Ево од кога наслеђујемо боју очију

B92
“Игра генетике”: Ево од кога наслеђујемо боју очију

Генетика је компликован посао. Једина ствар коју знамо је да смо увијек приклоњенији једном родитељу, што поново зависи од комбинације гена коју добијамо преко родитеља.

Какав отац, таква ћерка или каква мајка такав син. Је ли то заиста тако и шта се дешава у генетским кодовима, када су оба родитеља са смеђим очима, а добију диете, које има рецимо плаве? Не, не ради се о чувеном “личи на комшију”, већ о игри генетике, која направи занимљиве комбинације хромозома, чак иако вас двоје уопште немате те карактеристике. О томе шта и како наслијеђујемо од оца и мајке доносимо у тексту у наставку.

Истраживање Универзитета Станфорд показује како долази до наслијеђивања боје очију, али и других црта и карактеристика.

Осим у неколико посебних случајева, није посебно предодређено шта вам који родитељ даје, односно шта од кога наслијеђујете. Ако се ради о доминантним генима, они ће бити доминантни без обзира на то долазе ли од оца или мајке. Ако ваш отац има доминантан ген за боју очију, наслиједићете исту боју од њега. Међутим, ако се ради о рецесивном гену, дјеца могу имати боју очију коју њихови родитељи немају и дати потпуно нови ген. То објашњава зашто се некада дешава да особе које рецимо немају риђу боју косе или смеђу боју очију, добију дијете са смеђим очима и риђом бојом косе.

Као што видите, генетика је компликован посао. Једина ствар коју знамо јесте да смо увијек приклоњенији једном родитељу, што поново зависи од комбинације гена коју добијамо преко родитеља. Покушаћемо једноставно приказати како генетика функционише, а потом дати примјере гдје је видљиво шта добијамо од којег родитеља.

Узмимо за примјер дијете мајке са смеђим очима и оца са плавим очима. С обзиром на то да су смеђе очи доминантне, мајка може имати гене за смеђе очи или један ген за једну, други за другу боју очију. Како бисмо олакшали схватање, рецимо да ће имати оба гена за смеђу боју. С обзиром на то да отац има плаве очи, он има двије копије рецесивних гена за плаве очи.

Сваки родитељ ће пренијети једну копију гена на своје дијете. У овом случају, мама ће пренијети доминантни ген, а отац рецесивни. То значи да ће дијете имати боју очију мајке, управо због тога што је она имала доминантне гене. Исти је случај и ако отац има доминантан пар гена, јер тада дијете поново добија онај генетски пар који је доминантнији, што аутоматски значи да ће наслиједити боју очију од родитеља који их има.

Истраживање стендфордског универзитета такође потврђује како дјечаци од мајке наслијеђују само један Икс хромозом, који је богат генима који утичу на физички изглед. Очев Икс хромозом је осиромашен таквим генима па стога дјечаци могу личити на мајке, а дјевојчице не морају нужно на оца, јер добијају по један Икс хромозом од оба родитеља.

Велике уши, према овом истраживању, обично долазе у наслијеђе од очева, док коса и њен квалитет од мајке. Ако сте мушкарац, погледајте ујака и биће вам јасно како ће ваша коса изгледати у каснијим годинама (ако је има). Дакле, постоје различити спојеви хромозома који ће у крајности дати производ вашег дјетета баш онакав какав треба да буде. Јединствено, посебно и на себи својствен начин другачије. Особине су пак заслуга оба родитеља па немојте окривити мужа ако видите да је крајње тврдоглаво. Осврните се и на себе и анализирајте своје особине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана