Čeka nas spektakularno nebo u 2019: Pomračenja i još mnogo toga

Agencije
Čeka nas spektakularno nebo u 2019: Pomračenja i još mnogo toga

Ove godine očekuju nas tri pomračenja Sunca i dva Mjeseca. Nažalost, pomračenja Sunca neće biti vidljiva iz naših krajeva.

Prvi spektakl na nebu očekuje nas već 6. januara kada će se desiti djelomično pomračenje Sunca, a naredna dva su potpuna, i to 2. jula i 26. decembra.

U pomračenjima 6. januara i 26. decembra će moći uživati stanovnici Azije, dok je 2. jula spektakularan prizor zagarantovan stanovnicima Južne Amerike.

Ali u Evropi će zato moći da se posmatraju oba pomračenja Mjeseca.

Već 21. januara, ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali, više od sat vremena moći ćemo da uživamo uživati u pomračenju.

Zanimljivo, istovremeno će naš satelit biti “Supermjsec”. “Supermjesec” je pojava kada je Zemljin satelit na jednoj od najmanjih udaljenosti od naše planete, te izgleda veći i sjajniji nego inače.

Kada je Mjesec u najbližoj tački u odnosu na Zemlju, prečnik njegovog diska posmatranog sa Zemlje je čak 14 odsto veći nego kad je u najudaljenijoj tački.

Stoga ćemo tog 21. januara imati priliku posmatrati “krvavi Supermjesec”, što je zaista spektakularna pojava. Djelimično pomračenje Mjeseca biće 16. jula, kada će u sijenci biti dijve trećine Mjesečevog diska.

Takođe, bićemo privilegovani da 11. novembra možemo da vidimo pojavu koja se dešava samo 13 puta u 100 godina, a to je prolazak Merkura tačno ispred Sunca. Što se tiče meteorskih kiša, njih ćemo moći da posmatramo u ustaljenim terminima.

Kvadrantidi su 4. januara, Eta akvaridi odnosno ostaci Helijeve komete 6. maja, Orionidi 21. oktobra, Andromedidi 3. decembra, Ursidi 22. decembra...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana