Ако проради Јелоустон, нестаће Америке

Агенције
Ако проради Јелоустон, нестаће Америке

Њујорк - Уколико супервулкан у Јелоустону оживи, и то у ерупцији осме категорије, од 50 америчких савезних држава могло би да остане само 30, упозорава познати физичар Мичио Каку. У “Зони један”, која је у радијусу од 150 километра, одмах би погинуло око 70.000 људи. “Зона два”, која почиње након 150 километара, била би прекривена са десет стопа вулканског пепела на 450 степени Целзијусових.

- Тек након друге зоне побољшавају се шансе за преживљавање, али, ако дође до ерупције, идите на исток што брже можете - поручује Каку.

Изван “Зоне шест” налази се мјесто гдје људи краткорочно могу бити најбезбједнији у САД, али све зависи од вјетра. У Јелоустону посљедњих мјесеци подрхтава тло и диже се 700 километара дуг комад растаљене стијене.

Познато је да су главни гејзири у Јелоустону били активнији лани него у било којој другој години. То би могли бити знакови да долази ерупција. - Заборавите слику медвједића који представља Јелоустон. Овдје говоримо о успаваној Годзили. Ако дође до ерупције 8. категорије, САД ће бити дословно уништене - поручује Каку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана