Појачајте ваш Wi-Fi сигнал уз овај једноставни трик

Агенције
Појачајте ваш Wi-Fi сигнал уз овај једноставни трик

Визија будућности из научнофантастичних филмова гдје на сваком ћошку Wi-Fi непрекидно “цури” у свој својој хипербрзој, ван свих граница усавршеној форми, још увијек је на жалост далеко од наше реалности гдје најобичнији зидови често могу представљати иритирајућу препреку на путу вашег интернета.

Али ипак, није све толико црно као што се на први поглед чини! Тим научника својом најновијом студијом дошао је до изузетно инвентивног- и освјежавајуће јефтиног- начина да појачате ваш Њи-Фи сигнал.

Вјеровали или не, све што је потребно да учините је да набавите “шеширић” од алу фолије. Али не за вас, већ интернет рутер у вашем дому.

Резултати њихове студије, мора се признати, на први поглед звуче и више него смијешно. Како је уопште могуће да нешто комплексно попут Wi-Fi буде унапријеђено нечим тако простим попут алу фолије са којом се свакодневно сусрећемо. Али ма колико смијешно звучало и чудно изгледало, та једноставна ствар јесте све што вам је потребно да би ваш интернет рутер учинили “главним у крају”.

На овај начин ефикасно се рјешавају бројни проблеми са којима се корисници бежичног интернета сусрећу. Не само да се Њи-Фи сигнал појачава, већ сигнал постаје и далеко сигурнији.

Али сада долазимо до најбитнијег питања... како уопште та “магија” функционише?!

Током истраживања научници су, врло вјероватно сасвим случајно, дошли до изненађујућег открића да постављањем најобичније алуминијумске конзерве иза рутера, сигнал постаје далеко јачи - што их је довело на идеју да алу фолија у специфичном облику би врло вјероватно још више појачала Wi-Fi сигнал.

Наравно, научници нису насумично бирали ког облика би алу фолија била, већ користећи се поприлично комплексним компјутерским алгоритмима, дошли до резултата и најоптималнијег облика.

Да будемо специфични, у питању није “шеширић” од алу фолије- додатак је у основи сасвим другачијег облика, али свакако интересантније звучи него да се детаљно описују облик и спецификације. У сваком случају, овај необични “шеширић” функционише на поприличном броју рутера, што је у основи и најбитније.

Када се намјести на ваш интернет рутер, сигнал се фокусира далеко ефикасније, и самим тим, Wi-Fi конекција у жељеном округу рутера је далеко јача, преноси “Телеграф.рс”.

Технички аспекти студије овог “механизма” још увијек нису објелодањени, тако да још увијек није познато тачно колико је овај бустер сигнала ефикасан у поређењу са хи-тецх еквивалентима. Такође је нејасно како уопште омотач од алу фолије појачава сигурност вашег бежичног интернета, али претпостављамо да има везе са чињеницом да овај “шеширић” фокусира јачину сигнала у специфичном смјеру.

Ако спречава мноштву сигнала да се одбијају о зидове вашег дома, сајбер неваљалцима ће свакако бити далеко теже да их пресретну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана