Пет милиона Европљана погођено у недавном нападу на Facebook

Пет милиона Европљана погођено у недавном нападу на Facebook 02.10.2018 21:21 | Агенције

Недавни хакерски напад на друштвену мрежу Facebookу погодио је пет милиона Европљана од укупно погођених 50 милиона налога, рекла је за “Франс прес” европска комесарка за правосуђе Вера Јурова.

Компанија Facebook је навела да је предузела мјере за отклањање безбједносног проблема и да је обавијестила надлежне органе.

Према ријечима оснивача и директору Facebookа Марка Закерберга, хакери су успјели да дођу до информација који су садржани у профилима корисника.

“Знаћу више за неколико сати или неколико дана, али према ономе што знамо пет милиона Европљана је погођено међу 50 милиона погођених профила, што је невјероватан број”, рекла је Јурова на европском састанку у Луксембургу.

Овај хакерски напад великих размјера поново је подстакао критике те друшвене мреже, већ озбиљно пољуљане разним скандалима, поготово око заштите личних података.

Јурова је рекла да управа Facebookа треба да зна да ли контролише ситуацију.

Она је додала да величина чини Facebook тешким за управљање, али да мора то да уради зато што скупља податке и зарађује огроман новац користећи наш приватни живот као робу.

Јурова је рекла да брзо откривање новог хакерског напада од стране Facebookа показује да дјелују нова европска правила о заштити података која су ступила на снагу ове године.  © Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица