Који телефони највише, а који најмање зраче?

B92
Који телефони највише, а који најмање зраче?

У медијима се често могу наћи текстови у којима се пише о штетности зрачења телефона. У зависности од извора, једни заступају тезу како је зрачење телефона штетно, док други наводе да није.

Познато је да произвођачи телефона, уз остале податке о уређају, објављују и оне у вези са њиховим зрачењем током употребе.

Њемачка Савезна канцеларија за заштиту од зрачења саставила је списак телефона који највише, односно најмање зраче кориснике. На свакој листи издвојено је 16 телефона који су поређани по јачини зрачења.

Најнеповољније, прво мjесто на међу телефонима који највише зраче припало је Xiaoмијевом моделу Ми А1 за кога се наводи зрачење од 1,75 W/kg. На другом мjесту се налази OnePlus 5Т са 1,68 W/kg, а на трећем поновно Xiaomијев уређај Mi Max 3 са 1,58 W/kg.

Први телефон који није заснован на Андроид платформи а налази се на овом списку је свакако iPhone, тачније iPhone 7. Будући да је за њега измjерено зрачење од 1,38 W/kg, припало му је 9. мjесто на листи. Слиједећи iPhone на списку је iPhone 8 који се налази на 14. мјесту, а коме је измјерено зрачење од 1,32 W/kg.

Што се Googleа тиче, његови телефони су заузели 7. - Pixel 3 XL, 1,39 W/kg, и 12. мjесто - Pixel 3, 1,33 W/kg.

Na listi telefona koji najmanje zrače prvo mesto zauzeo je Samsungov Galaxy Note8, kome je izmereno zračenje od tek 0,17 W/kg.

Istu količinu zračenja ima i ZTE Axon Lite, koji se nalazi na drugom mestu liste. Na trećem mestu je LG G7 kome je izmereno zračenje od 0,24 W/kg.

Ako se malo bolje razmotre popisi, vidljivo je da među telefonima koji najviše zrače nema Samsungovih uređaja, dok je na listi onih kojih najmanje zrače situacija obrnuta - polovina njih su Samsungovi modeli - ukupno 8.

Na istom spisku nalaze se i tri ZTE-a, dva LG, jedan HTC i dva Motorola telefona. Kinski gigant Huawei je izgleda potpuno ignorisan u ovom istraživanju.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана