Google slavi 20. rođendan

B92
Google slavi 20. rođendan

Google danas obeležava 20 godina postojanja. Prvi proizvod koji je današnji globalni internet gigant lansirao - sajt Google Search, pušten je u rad 27. septembra 1998. godine.

Osnovali sa ga tadašnji studenti Univerziteta Stanford - Lari Pejdž i Sergej Brin, kao malu privatnu kompaniju. Samo šest godina kasnije, prva javna prodaja Googlelovih akcija podigla je vrijednost “male” kompanije sa 1,67 na 23 milijarde dolara.

U posljednje dvije decenije Google se mnogo promjenio. Samo su prepoznatljive boje logoa i ime pretraživača sve vrijeme ostali isti.

U međuvremenu, osim što je u svjetske jezike ušao i kao glagol (engl. - to google / srp. - guglati), Google je korisnicima ponudio velki broj različitih proizvoda i usluga.

Među njima, dva spadaju među najpopularnije i najkorišćenije na svijetu: servis elektornske pošte - Gmail i najrasprostranjeniji operativni sistem za mobilne uređaje na svijetu - Android.

Sajt pretraživača, i sve njegove lokalizovane verzije, sve ove godine ostali su relativno minimalnog i svedenog izgleda.

Prva verzija sajta pretraživača, pre dvije decenije, izgledala je ovako:

Posljednjih godina ni jedno putovanje ne možemo da zamislimo bez Google Maps-a, koji koristimo kao dok šetamo nekim gradom, tako i u kolima kad se do njega vozimo nekim nepoznatim predjelima.

A u mogućnosti smo i da sa samo par klikova obiđemo cio svijet i da, iz svoje kuće, razgledamo njegove ljepote i znamenitosti.

Google nas skoro svakoga dana podsjeća na važne datume, značajne događaje i znamenite ljude, postavljajući na svoje sajt zanimljive slike, animacije, zagonetke, igre... poznate kao Google Doodles.

Povodom obilježavanja svoje značajne godišnjice, Google je redizajnirao svoju stranicu za pretragu fotografija na desktop računarima - Google Images, unapredivši i samu pretragu kako bi korisnicima prikazivala preciunije i relevantnije rezultate.

Takođe, unapređen je i “news feed” na početnoj stranici Googlaa za mobilne uređaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana