Facebook плаћа тинејџерима за “роварење” по њиховим телефонима

Глас Српске
Facebook плаћа тинејџерима за “роварење” по њиховим телефонима

Facebook је покренуо програм у оквиру кога прикупља приватне податке од плаћених добровољаца. Тај процес траје већ три године.

Циљна група обухвата кориснике од 13 до 25 година, који су у замјену за податке добијали по 20 долара мјесечно. Од њих се очекивало само да на своје уређаје инсталирају апликацију Facebook Research.

Компанија је податке користила за предвиђање будуће конкуренције, да би потом те сервисе куповале, те их интегрисала у сопствену платформу.

Апликација за надгледање телефона уклоњена је из онлајн продавница тек средином 2018. године, након што се Apple жалио да она крши правила приватности.

Захваљујући тој апликацији компанија је могла да чита приватне поруке и мејлове, као и да има увид у историју претраживања корисника.

Ако Apple одлучи да Facebook Research крши још нека правила, могао би апликацију да блокира и на уређајима на које је већ отпремљена, што би додатно погоршало тензију која већ постоји између двије компаније.

У међувремену, корисници су научили о још једном начину на који Facebook долази до личних података, и то за само 20 долара мјесечно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана