Facebook је монопол који гуши иновације и жртвује безбjедност за кликове. Треба га разбити!

Агенције
Facebook је монопол који гуши иновације и жртвује безбjедност за кликове. Треба га разбити!

Суоснивач Facebookа Крис Хјуз изјавио да је вријеме да се та друштвена мрежа "разбије".

У чланку објављеном у Њујорк тајмсу у четвртак, Хјуз је навео да је извршни директор Марк Закерберг претворио Facebook у монопол који гуши иновације, преноси АП.

Друштвена мрежа Facebook има више од двије милијарде корисника, а такође посједује WhatsApp, Messenger, и Инстаграм, од којих сваки користи више од милијарде људи. Facebook је купио Инстаграм 2012, а WhatsApp 2014. године.

Хјуз је рекао да је Закербергова моћ "без преседана и неамеричка" и додао да се његов бивши колега фокусирао на раст, што га је довело до тога да "жртвује безбjедност и уљудност за кликове".

Према његовим ријечима, Facebook је монопол који би требало присилити да раздвоји WhatsApp и Инстаграм, а да будућа припајања буду забрањена слиједећих неколико година.

Хјуз је такође позвао на оснивање нове федералне агенције која би регулисала технолошке компаније и чији би "први задатак био да заштити приватност". Хјуз је био у соби са Закербергом на Харварду и напустио је Facebook 2007. године да би учествовао у предизборној кампањи Барака Обаме.

Он тврди да је ликвидирао своје Facebook акције 2012. године, када је постао издавач Нове Републике, и да више не улаже ни у једну компанију друштвених медија.

"Прошло је 15 година откако сам учествовао у оснивању Facebookа на Харварду, и не радим у компанији већ деценију. Али осећам се бесним и одговорним", рекао је Хјуз.

Главни портпарол Facebookа Ник Клег одговорио је на Хјузову критику изјавом у којој каже да се одговорност не намеће позивом на распад успјешне америчке компаније.

"Одговорност технолошких компанија може се постићи једино кроз мукотрпно увођење нових правила за интернет. То је управо оно на шта Марк Закерберг позива", рекао је Клег.

Како АП наводи, Закерберг је, међутим, неодређен по питању тога за какве се тачно регулације залаже.

Facebook је од 2016. године изгубио неколико руководилаца након серије скандала са кршењем приватности и ширењем дезинформација. Оснивачи Инстаграма и WhatsApp су отишли, као и директор који је преузео WhatsApp прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Пао ChatGPT
Пао ChatGPT
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана