Да ли WiFi постаје прошлост?

Да ли WiFi постаје прошлост? 05.12.2018 19:36 | Срна

Без обзира на то колико нам је промjенио животе, WiFi може да нас нервира због тога што је често недоследан и непоуздан, чак и код корисника са малим кућама.

Може да изазове још већу главобољу компанијама којима је потребна поуздана мрежа за уређаје, нарочито на већем подручју. Неке компаније зато гледају да имплементирају новије начине умрежавања опреме и запослених, а то је у овом случају 5G.


Мобилни интернет је већ бржи од WiFi у многим земљама, међу којима је и Србија, а прелазак на 5G ће осигурати још брже повезивање. Ниска латенција, флексибилност, добра сигурност и функције одређивања приоритетних података такође су помогли да 5G постане атрактиван предлог.

Према писању часописа MIT Technology Review, Ауди је међу онима који размишљају о приватним мрежама, па је овог лета започео тестирање 5G мреже за своје роботе. Ако им то успије, Ауди би могао да искористити 5G како би у потпуности замјенио своју WiFi мрежу.

BMW, Даимлер и Volkswagen такође су заинтересовани за 5G, као и комуналне и бродске луке, заједно са производним, нафтним, гасним и хемијским компанијама. Њемачке компаније су посебно заинтересоване, према извјештају, јер очекују да ће им помоћи да остану на челу напредне производње као ди националне иницијативе под добро познатим називом Industrie 4.0.

Приватне 5G мреже ће вероватно показати добробит произвођачима опреме и компанијама које помажу у управљању таквих мрежа. Једна истраживачка компанија процијењује да ће тржиште генерисати 356 милијарди долара за десет година.

Посебно у блиској будућности, трошкови могу да буду ограничавајући фактор за мање компаније које су заинтересоване за 5G, а чак се и веће компаније могу суочити са препрекама у добијању спектра бежичног приступа који им је потребан како би управљале својим мрежама.

Међутим, када компаније добију своју опрему и приступ спектру, моћи ће да изграде своје мреже чак и ако им мобилни оператери нису омогућили 5G за њихове пословне сајтове.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица