Ако вам је хакован Facebook можете да добијете 12.500 КМ одштете

radiosarajevo.ba
Ако вам је хакован Facebook можете да добијете 12.500 КМ одштете

Ако су вам хаковали Facebook профил прошлог петка, што је био случај скоро у цијелом свијету, од Марка Закерберга би могли да добијете око 12.500 КМ одштете (6.000 фунти), и то захваљујући фамозном ГДПР-у, општој уредби о заштити података.

То су лоше вијести за Закерберга с обзиром да је Facebook прошле седмице признао да су хакери имали приступ на чак 50 милиона налога, с тим да је "The Register" јавио да је хаковано и 90 милиона корисника ове друштвене мреже, пише "The Sun ".

"Захваљујући ГДПР-у, директиви Европске уније која је ступила на снагу у мају ове године, Facebook је дужан да осигура податке корисника с 'прикладним техничким и организационим мјерама', што се може врло широко тумачити. Али, посебно је важан чланак 82. који каже да се може тражити накнада и за материјалну и за нематеријалну штету", изјавио је Гарет Поуп из адвокатске компаније "Slater and Gordon".

Све што требате је да докажете да вам је хаовање заиста изазвало проблеме. Поуп је предложио групне тужбе.

"Ако дјелујете као група, веће су вам шансе да Вас Facebook схвати озбиљније", напоменуо је овај адвокат, што значи да би се тиме повећала могућност судске нагодбе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана