“Sunovrat civilizacije je na horizontu”

Agencije
“Sunovrat civilizacije je na horizontu”

Slom civilizacije i svog prirodnog svijeta je na vidiku, izjavio je poznati britanski prirodnjak i televizijski novinar 92-godišnji ser Dejvid Atenborou na samitu Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama, koji se upravo održava u Poljskoj.

Atenborou je odabran da se kao predstavnik čovječanstva obrati delegatima iz 200 zemalja koji u Katovicama diskutuju o načinima sprovođenja Pariskog dogovora o klimatskim promjenama iz 2015. godine.


“Upravo se suočavamo sa katastrofom globalnih razmjera koju je stvorio čovjek, našom najvećom prijetnjom u više hiljada godina: klimatskim promjenama. Ukoliko ne stupimo u akciju, slom naših civilizacija i nestanak velikog djela prirodnog svijeta je na horizontu.”

“Narodi svijeta su progovorili. Vrijeme nam ističe. Oni žele od vas, donosioca odluka, da počnete da djelujete odmah. Predvodnici svijeta, vi morate da predvodite. Produžetak civilizacija i prirodni svijet od koga mi zavisimo je u vašim rukama.”

Nedavno sprovedene studije pokazuju da su 20 najtoplijih godina i novijoj istoriji svijeta bile u posljednje 22 godine, od kojih su ubjedljivo najtoplije bile posljednje četiri godine, piše Gardijan.

Prema tvrdnjama stručnjaka Ujedinjenih nacija, potrebno je pet puta ubrzati rad na suzbijanju klimatskih promjena kako bi se globalno zagrijavanje oglaničilo na projektovanih 1,5 stepeni Celzijusovih, iznad kojih bi čak i pola stepena više za rezultat imalo znatno povećan rizik od suša, poplava, ekstremnih vrućina i, kao posljedicu svega toga, veliko siromaštvo koje bi pogodilo na stotine miliona ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana