Solarna oluja “spržiće” komunikacije

Agencije
Solarna oluja “spržiće” komunikacije

London - Britanski naučnici upozoravaju da Zemlji prijeti ekstremna solarna oluja, kao ona 1859. godine, koja bi mogla da “sprži” električnu mrežu i uništi komunikacione sisteme širom svijeta. Oni navode da se više ne radi o tome da li nam ovakav scenario prijeti, već kada.

Iz Nacionalnog meteorološkog servisa Velike Britanije navode da su ekstremne vremenske neprilike već prouzrokovale veliku štetu, pa da je tako geomagnetska oluja ostavila šest miliona ljudi bez struje 1989. godine, a astronauti na letjelici “Apolo” uspjeli su da izbjegnu svemirsko zračenje, dok su na Međunarodnoj svemirskoj stanici 2003. morali da potraže zaklon od solarne baklje.

Solarne oluje, odnosno ogromne količine radioaktivnih čestica sa Sunca, predstavljaju veliku prijetnju brojnim infrastrukturnim sistemima, a upravo su one u fokusu nove evropske svemirske misije i letjelice “Solar orbiter” koja će se približiti Suncu.

Ketrin Barnet iz Nacionalnog meteorološkog servisa Velike Britanije rekla je da će taj satelit pomoći u pripremi za buduće oluje, a najveća koja je ikad zabilježena je ona 1859. godine.

Ta najveća solarna oluja, nazvana “Karington”, iz pogona je “izbacila” telegrafski sistem u SAD, ali i izazvala požare u brojnim kancelarijama. Ako se takva oluja ponovi, globalna tehnološka infrastruktura bi mogla u potpunosti da stane, prenosi “Dejli mejl”.

Barnet je dodala da naučnici misle da se ovakvi veliki solarni fenomeni ponavljaju jednom u 100 ili 200 godina i da je samo pitanje kada će na red doći sljedeći, a ne više da li će se uopšte i desiti.

Solar orbiter približiće se Suncu bliže od bilo koje do sada letjelice, a biće i prvi koji će da proučava polarna područja na Suncu, koja je teško vidjeti sa Zemlje.

Tokom nekoliko dana moći će potpuno da prati putanju Sunca, pa će naučnici i prvi put imati priliku da prate formiranje solarne oluje tokom nekoliko dana.

Provjere satelita

Satelit “Solar orbiter” trenutno je u rukama britanskih naučnika koji rade posljednje provjere prije nego što letjelicu pošalju u Njemačku, gdje će je testirati narednih godinu dana. Plan je da je prema Suncu pošalju 2020. godine.

On bi trebalo prvo da napravi detaljnu analizu Sunca i unutrašnje heliosfere, kako bi naučnici bolje razumjeli i pokušali da predvide ponašanje “naše zvijezde”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana