Ријешена 558 милиона година стара мистерија

Глас Српске
Ријешена 558 милиона година стара мистерија

Научници су потврдили да је необичан фосил овалног облика који су пронашли прије неколико година, заправо најстарији познати животињски фосил. Ово откриће је прави “Свети грал” у палеонтологији, пипе Индепендент.

Наиме, деценијама је међу научницима владала дебата о поријеклу Дикинсоније, која је на Земљи била прије 558 милиона година, током периода Едиакаран.


Сматра се да су ови фосили из овог периода прва икада велика, вишећелијска бића, али су толико различити од било чега живог данас, због чега је њихово тачно поријекло остало мистерија све до сада.

Научници су раније сматрали да је Дикинсониа можда била гљива или велика амеба. Међутим, нова истраживања руских научника открила су њено право поријекло и означили је као једну од првих животиња.

Фосил је био толико очуван да када су га истраживачи пробушили, у њему су пронашли трагове холестерола, врсту масти која је јасан показатељ животињског поријекла.

“Молекули фосилних масти које смо пронашли доказују да су животиње биле велике и богате прије 558 милиона година, милионима година раније него што се мислило”, рекао је професор Џокен Брокс са Аустралијског националног универзитета.

До сада је у палеонтологији важило да су велике животиње почеле да доминирају земљом у Камбријуму прије око 541 милион година.

Тада се наиме, појављују створења која су начници препознали као црве и мекушце. Ново откриће, међутим, сугерише да им је претходио талас животиња које су изгледале као Дикинсониа.

Осим високог нивоа холестерола у овом фосилу, научници су још пронашли да му недостају хемијски маркери за које се зна да су повезани са гљивама.

“Научници више од 75 година воде ‘борбу’ око Дикинсоние и других бизарних фосила из Едикарана”, рекао је професор Брокс, који није могао да вјерује у резултате које му је први пут предсатвио студент докторских студија Илија Бобровскии.

“Фосилна маст сада потврђује да је Дикинсониа најстарији познати животињски фосил, и тиме смо ријешили деценију стару мистерију, која је свакако Свети грал палеонтологије”.

Узорак је ископан са близу Белог мора, које се налази на крајњем сјеверозападу европског дијела Руске Федерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана