Риједак поемећај слуха: Не чује мушки глас

B92
Риједак поемећај слуха: Не чује мушки глас

Ако сте жена, бар једном када је мушкарац имао монолог, пожељели сте да имате неки даљински управљач, на којем би само стиснути дугме "офф" и звук би нестао.

Међутим, ова жеља је недавно постала реалност за младу жену из Кине, али нажалост не онако, како она функционише у фантазијама. Она је обољела од ријетког поремећаја слуха који се манифестује тако да особа више не чује звуке нижих фреквенција, укључујући и мушки глас.

Кинескиња Чен је једног јутра схватила да види свог дечка како говори, али га уопште не чује. С обзиром на то да је претходно вече повраћала и да јој је сметала "звоњава у ушима", одмах је отишла у болницу "Куангџу хоспитал".

Тамо јој је оториноларинголог доктор Лин Шаокинг, дијагностиковао такозвани "Риврс слоуп хиринг лос", риједак облик поремећаја слуха у ком пацијент не може да чује нискофреквентне звукове, преноси “Хелт”.

Тако је Чен из југоисточне Кине постала једна од ријетких људи који су развили овај необични поремећај. Према подацима доступним у аудиовизуелном центру у Тенесију, само 3.000 у Сједињеним Америчким Државама и Канади пати од истих симптома, а на 12.000 особа са ослабљеним слухом долази једна са РХСЛ-ом.

Особе са овим ријетким поремећајем готово никада немају проблем са високим фреквенцијама, тако да жену и дјецу обично чују нормално, а муче се са нижим фреквенцијама, па не чују на примјер, мушке гласове, различита возила, грмљавину или глас преко телефона. Љекарка која је прва примила Чен рекла је да пацијенткиња нормално чула њен глас, али није могла да идентификује шта је мушки пацијент говорио док је био са њима у болници.

Још није јасно шта узрокује такав дјелимични губитак слуха, а љекари сматрају да то могу узроковати неке генетске промјене и неколико различитих болести и инфекција, а да "окидач за поремећај може бити нагла промјена притиска у унутрашњем уву".

У случају младе Кинескиње, доктор Шаокинг сматра да су окидачи за делимични губитак слуха били стрес и озбиљан и дуготрајан поремећај спавања. Како се сада чини, Чен би требало потпуно да се опорави након љекарског третмана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана