Rast temperatura do 2100. premašuje sve procjene

Agencije
Rast temperatura do 2100. premašuje sve procjene

Globalne temperature su na putu da se povećaju za tri do pet stepeni Celzijusovih u ovom vijeku, što znatno premašuje globalni cilj o ograničavanju rasta temperature na dva stepena Celzijusova ili manje, upozorila je Svjetska meteorološka organizacija Ujedinjenih nacija (WMO).

“Koncentracija gasova sa efektom staklene bašte ponovo je na rekordnom nivou, a ako se aktuelni trend nastavi, moglo bi doći do povećanja temperature za tri do pet stepeni Celzijusovih do kraja vijeka”, navodi generalni sekretar WMO Peteri Talas u godišnjem saopštenju te organizacije o stanju klime.


“Ako iscrpimo sve poznate izvore fosilnih goriva, temperatura će znatno porasti”, dodaje on, a prenosi Rojters.

Naučnici tvrde da je od vitalnog značaja da se rast globalne temperature ograniči na dva stepena Celzijusova kako bi se sprečili ekstremni vremenski uslovi, porast nivoa mora, nestanak pojedinih billjnih i životinjskih vrsta, a ograničavanja rasta na 1,5 stepeni Celzijusovih, kako smatraju, donijelo bi još veće koristi.

Zemlje svijeta su se 2015. godine, na Pariskoj klimatskoj konferenciji, obavezale da će raditi na ograničavanju rasta temperature na dva stepena Celzijusova, što je korak koji, kako ocijenjuje Rojters, zahteva radikalno smanjenje korišćenja fosilnih goriva, koja su primarni uzrok globalnog zagrijavanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana