Никада нећете погодити која је најсмртоноснија животиња у САД

Агенција

Ако сте помислили да је ријеч о ајкули, медвједу, или некој отровној животињи, у великој сте заблуди. Упркос томе што ове животиње јесу опасне, човјек са њима не долази толико често у контакт.

Научници су у оквиру студије, објављене у магазину "Wilderness & Environmental Medicine ", проучавали однос општег морталитета на територији САД и броја смрти које су проузроковале животиње, у периоду између 2008. и 2015. године.

Избројено је 1.610 смртних случајева које су изазвале животиње, укључујући фаталне посљедице уједа, угриза и убризгавања отрова у организам.

Највећи број смрти проузроковале су животиње које нису ни дивље ни отровне: Ријеч је о великим сисарима, тачније животињама које се налазе на фарми, попут коња или стоке. На милион људи тако је било 2,8 смртних случајева које су изазвале домаће животиње.

Другу велику групу (нешто мање од 30 одсто) чине опнокрилци (лат. Хyменоптера) - инсекти са жаокама попут пчела, оса и стршљенова.

Трећу највећу групу чине пси. На 10 милиона генералних смртних случајева, било је 4,6 смрти које је проузроковао човјеков најбољи пријатељ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана