Нешто чудно се дешава на Антарктику, а долази из унутрашњости земље

Агенције
Нешто чудно се дешава на Антарктику, а долази из унутрашњости земље

Научници су открили да се подручје на Јужном полу, које достиже величину Родоса, све више топи, а вјерују да је за то одговорна необична, никад раније идентификована врела тачка на којој се налазе радиоактивне стене и врела вода.

Тим научника из Британског института за Антарктик  проучавао је Антарктички глечер на Јужном полу, када је открио врелу тачку која изазива масивну одвајање огромних санти леда.

Како пише IFL Science, тачка је три пута већа од Лондона, а налази се испод бедрока - матичне консолидоване стијене која се налази испод површине Земље.

Научници су користили радар како би премерили дебљину леда и открили велике басене у дубини, када су пронашли једну прилично необичну врелу тачку на којој се налазе стијене и вода. Ова врела тачка утиче на топљење леда на подручју дужине 100 км и ширине 51 км, као што можете да видите на фотографијама испод.

Ипак, научници кажу да не треба да бринермо јер ова врела зона не може да утиче на нестанак ледничког континента у блиској будућности.

Вјерује се да је разлог топљења комбинација радиоактивних стијена и топле воде која долази из бедрок стијена дубоко испод земље.

“Ово је био заиста узбуљив пројекат, истраживање посљедњег дијела планете о којој не знамо довољно. Наши резултати су били донекле неочекивани”, казао је водећи аутор студије др Том Џордан из Британског института за Антарктик.

“Ми смо показали да чак и унутрашности древног континента, слојеви испод површине земље имају значајн утицај на лед”, додао је научник.

За сада није познато колико дуго се ова врела тачка налази испод глечера. Истраживачи сматрају да је ту присутна хиљадама година, можда чак и милионима, с тим што спољашња окружење има изражен утицај на њу.

Са глобалним температурама које настављају да расту, Антарктички лед би могао да постане подложан све већем топљењу.

“У будућности тај вишак воде у глечерима ће чинити овај регион осјетљивијим на спољашње факторе, као што су климатске промјене”, каже Џордан.

Сматра се да топлоту генеришу радиоактивне стијене у горњој кори земље, као и геотермална загрејана вода која долази дубоко испод земље

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана