Највећи организам на свијету умире, а кривац је управо човјек

Агенције
Највећи организам на свијету умире, а кривац је управо човјек

Огромна колонија јасике у америчкој држави Јути, под називом Пандо, за коју је генетским тестовима утврђено да је јединствен живи организам, престала је да се репродукује прије 30 година, а стручњаци наводе да због човјекових активности одумире.

Пандо се као један једини живи организам простире на површини од 43 хектара, стара је најмање 80.000 година, а процијењује се да тежи више од 6.000 тона. Зову је и Дрхтави џин, а сва стабла дрвећа изнад земље повезана су пространим подземним коријенским системом.

Послије хиљада година развоја, међутим, Пандо је у невољи јер више не расте, односно нема нових младица. У ствари, како је утврдило истраживање објављено у часопису PLOS One, Пандо је престала да се саморепродукује прије најмање 30 година.

"Због човјека се све ово дешава", тврди Пол Роџерс са Универзитета у Јути.

Људи су омогућили да локална популација јелена драстично порасте, јер су њихови природни предатори скоро потпуно истребљени. Осим тога, ранчери у близини пуштају стоку, која заједно са јеленима темељно уништава нове младице прије него што имају прилике да очврсну.

Њихови велики апетити довели су до тога да истражживачки тим није могао да пронађе ниједну младицу којој надземни дио није поједен.

"Оно што овом чудесном систему треба јесте да се одмори и заштити од преживара", наводи Роџерс, објашњавајући да само државне власти могу то да ураде.

Мањак новог дрвећа постао је евидентнији и када су аутори студије анализирали снимке из ваздуха из 1939. године. Тада су примјетили и да су неки дијелови током времена искрчени.

"На тим површинама никада ништа није никло због комбинације сјече, а онда и животиња које једу младице", наводи Роџерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана