На истоку Русије ниче најдужи мост на свијету

B92
На истоку Русије ниче најдужи мост на свијету

Председник Русије Владимир Путин послао је инструкције Влади да се изради план за изградњу моста који ће повезати острво Сахалин са копненим дијелом Русије

Како је рекао Путин, о овом мосту се расправљало деценијама.

“То је дуго био сан за људе који живе на острву “, рекао је Путин на састанку са предсједником Сахалина Олегом Козхемиакоом.

Путин је истакао и да је послао руској влади захтијев да раде на плану изводљивости овог пројекта, додајући да ће управо овај мост много олакшати живот људима.

“Можете долазити и одлазити у било које вријеме и доба године”, истакао је он.

Сахалин је једини преостали регион у Русији без копнене везе за земљом. Крим је недавно повезан када је у саобраћај пуштен најдужи мост у Европи.

Изградња моста до Сахалина биће много тежа и скупља, јер ће мост бити дугачак 580 километара са жељезничким и другим инфраструктурним везама. Пројекат ће захтијевати изградњу три главна и више од 10 додатних распона, а коштаће неколико милијарди долара.

Ово острво суочава се са проблемом јер је број становника опао за више од 30 одсто, па сада ту живи око 500.000 људи који су одвојени од региона и везе са руским копном.

Подсјетимо, у још амбициознијом пројекту, Русија је раније предложила изградњу моста који повезује јапански Хокаидо на југу острва Сахалин. Тако би ова два моста Јапан учинили континенталном државом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана