Мистериозни натпис из Месопотамије задаје главобљу научницма

 Мистериозни натпис из Месопотамије задаје главобљу научницма 30.09.2018 12:20 | Срна

Стручњаци из Лондона удружили су снаге да одгонетну мистерију коју крије древни метеорит пронађен у Месопотамији у 19. вијеку.

Природњачки музеј и Музеј Викторија и Алберт су међу институцијама које се надају да ће успети да реше ову мистерију и одгонетну шта заправо пише на метеориту.


Метеорит је, пише Индепендент, припадао је сер Ричарду Франсису Бартону, истраживачу познатом по преводу “Арапских ноћи” и “Кама Сутре”.

Прије 60 година тај предмет и многи други, одузети су Бартону, а сада је он послије шест деценија опет “угледао” свјетлост дана.

Камен је откривен у Месопотамији, а иако је истраживање одбацило неке од фантастичних тврдњи о камену, појавиле су се нове сумње о пореклу које су заинтригирале научнике.

Бартон је иначе вјеровао да је тај предмет метеорит, што је његова супруга и забиљежила у списима, а која је то откриће продала држави након његове смрти 1890. године.

Протекле седмице, више од 120 година касније, Национални историјски музеј у Лондону потврдио је да је камен највјероватније са Земље и да се ради о кварцу. Међутим, даља истраживања показују да артефакт није био само камен.

Музеј Викторије и Алберта објавио је да је натпис писан најстаријим калиграфским обликом арапског језика. Једна од најранијих копија Курана написана је управо тим писмом. Вјерује се да је камен настао између седмог и 12. вијека.

Кустос Марк Де Новелис позвао је стручну јавност да заједно испитају поријекло овог објекта за који он вјерује да је талисман.

“На Блиском истоку у средњем вијеку људи су вјеровали да поједино кристално и полудраго камење има натприродна дејства. Ако имате такав талисман, то значи да имате свети мистичан предмет. Имам осјећај да када преведемо ово, да ће порука имати мистично и духовно значење”, рекао је он.

Нада се и да ће ова недавна открића моћи да освијетле и сам Бартонов живот и карактер.

“Давне 1853. био је један од првих Енглеза који су заправо ушли у Меку. Био је тада прерушен. Када је ушао у Велику џамију видио је свети црни камен. Већина људи мисли да је он настао од вулканског камена. Мислим да је то само распалило Бартонову машту и да је размишљао на тај начин у којем је сваки камен који је свјетлији заправо мистичан и потенцијално ванземаљски”, објаснио је Де Новелис.

Де Новелис сматра и да је сам Бартон желио да камен постане легенда, те наводи да је знао како да такву причу и представи медијима.

“Да ли је он био манипулативан произвођач митова, неинформисани човјек који воли да фантазира или можда зачетник ‘лажних вијести’? То ће се још утврдити”, закључио је он.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица