Како су огромни диносауруси лежали на јајима да их не сломе?

Агенције
Како су огромни диносауруси лежали на јајима да их не сломе?

Велики диносауруси, који су били тешки као нилски коњи или још тежи, и поред тога су успијевали да леже на јајима а да их при томе не разбију.

Ново истраживање тима научника из Азије и Сјеверне Америке, које се бавило процесом инкубације код пернате врсте древних месождера - овирапторосауруса, показало је да је за то одговоран јединствен облик њихових гнијезда.


Како су диносауруси подизали своје младе до сада је било тешко истраживати, али је ново истраживање открило да су највећи примјерци тог рода диносауруса полегали јаја око шупљине у средини гнијезда. Шупљина је тако носила тежину родитеља, омогућавајући им да обезбједе топлину и заштиту свом подмлатку а да, притом, не разбију осјетљива јаја.

Пернати преци данашњих птица, овирапторосауруси живјели су крајем креде, прије око 67 милиона година. Због окоштале кресте и дугих репова, сличних гуштерима, једна од врста прозвана је “кокошком из пакла”.

“Ради се о заиста занимљивој групи диносауруса”, каже коауторка студије Дарла Зеленицки са Универзитета у Калгарију.

“Када су били мали, већина је тежила стотинак килограма или мање. Личили су на птице, а костур им је био сличан костуру папагаја. Иако су били релативно ријетки, постоји неколико занимљивих примјерака”, додала је она.

Стручњаци су анализирали облик и величину више од 40 гнијезда, већином из Кине и Монголије како би открили како су диносауруси гријали јаја. Открили су да је пречник гнијезда био 35 центиметара код мањих врста, па до 330 центиметара у највећих Макроелонгатолитуса.

Изгледа да је рупа у средини гнијезда расла са величиним врсте, што је прилагођавање које није познато код птица.

Нека истраживања сугеришу да су јаја била плаво-зелена и да су код највећих врста тежила више од шест килограма. Стручњаци закључују да су мање врсте овирапторосаура вјероватно лежале директно на јајима која су у слојевима била наслагана једна на друга.

Коментаришући студију, доктор Линдзи Зано из Природњачког музеја у Сјеверној Каролини описала је механизам као “једноставан, а истовремено елегантан”.

“Гнијезда диносауруса су посебно вриједна, пошто нам откривају како су они еволуирали, прилагођавајући своје понашање да би грејали и штитили јаја, а да их притом не разбију својим огромним тијелима”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана