Израелски научници направили јечмени нектар с квасцем из библијских времена

Танјуг
Израелски научници направили јечмени нектар с квасцем из библијских времена

Група израелских научника употребила је квасац из древних глинених посуда, од којих су неке старе 5.000 година, коришћен за прављење пива у библијска времена, и искористила га да направи модерно пиће.

Научници са Хебрејског универзитета у Јерусалиму, из Израелске управе за антиквитете, Телавивског универзитета и Универзитета Бар - Илан проучавали су узорке квасца из пукотина остатака тих посуда и успјели да направе пиво.

Археолози су им дали посуде коришћене за пиво и медовину и, на њихово изненађење, квасац је у њима преживио хиљаде година и успјешно је могао да се искористи.

Професор Јувал Гадот са Телавивског универзитета рекао је да је на Рамат Рахелу, највећем персијском налазишту у Јудејској краљевини, нађено много крчага са словима Ј Х Д (сугласника ријечи Јехуд). Он је додао да се на краљевском мјесту попут тог вјероватно пио алкохол у дому персијског гувернера.

Те посуде датирају из времена владавине египатског фараона Нармера (око 3000. године прије нове ере) до арамејског краља Хазаела (800 година п.н.е) и пророка Нехемије (400 п.н.е) који су, према Библији, управљали Јудејом под владавином Персијанаца.

Истраживачи су тада секвенцирали читав генетички код сваког узорка квасца и предали га др Амиру Ситенбергу на анализу. Он је открио да су културе квасца старе 5.000 година сличне квасцу модерног пива и онима који који се користе у традиционалним афричким пићима као што је етиопска медовина.

Израелски експерт за пиво Итај Гутман је помогао научницима да направе пиће које су похвалили међународни дегустатори.

Јицак Паз из Израелске управе за антиквитете рекао је да је то први пројекат те врсте и да се ради о стварном продору, јер је први пут са успјехом направљено древно алкохолно пиће од древног квасца, другим ријечима од оригиналних супстанци из којих је алкохол прављен, а то се никад раније није десило.

Ронен Хазан са Хебрејског универзитета оцијенио је да пројекат има важне посљедице које превазилазе једноставно пиће, односно да је веће чудо како је квасац преживио хиљаде година.

Он је рекао да се захваљујући томе сазнало какав је био укус древног пива, додавши да није лоше и оцијенивши да се ради о истраживању важном за област експерименталне археологије која тежи да реконструише прошлост, пренијели су израелски и страни медији.

Пиво је било уобичајено пиће људи који су живјели у древном Египту и Месопотамији. У раним египатским текстовима алудира се на разне врсте, укључујући “гвоздено пиво”, “пријатељско пиво” и “пиво заштитника”, наводи АП.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана