Ispod ledenog pokrivača na Grenlandu pronađen masivni krater

Agencije
Ispod ledenog pokrivača na Grenlandu pronađen masivni krater

Iako su ga primjetili 2015. godine, istraživači su tek sada potvrdili da su ispod ledenog brijega na Grenlandu otkrili krater koji je nastao udarom asteroida.

Krater koji je pronađen ispod glečera Hijavata dubok je oko 800 metara, a širok 31 kilometar, podaci su Nasinog centra za svemirske letove Godar.


Kako se smatra, džinovski krater je nastao kada se gvozdeni meteor širok 1,6 kilometara zabio u sjeverozapadni deo Grenlanda prije tri miliona godina, piše Si-En-En.

Krater je potom prekrio led, te je on zauvijek ostao skriven od pogleda.

Tim istraživača iz Centra za geo genetiku Univerziteta Kopenhagen prvi prvi put primjetio je krater u julu 2015. godine. Oni su potom pregledali novu topografsku mapu grenlandske ledene ploče kada su primetili kružno udubljenje na ivici glečera Havijat.

Isprva su posumnjali da je riječ o krateru, zbog čega su posljednje tri godine proveli ispitujući Nasine podatake i sarađivajući sa kolegama iz Sjedinjenih Američkih Država kako bi potvrdili svoje nalaze koji su objavljeni u časopisu Science Advances.

“Krater je izuzetno dobro očuvan i to je iznenađujuće jer ledeni led je nevjerovatno erozivni agens koji bi brzo mogao da ukloni tragove”, rekao je Kurt Kjer, profesor i vodeći autor studije.

“Odmah smo znali da je u pitanju nešto posebno, ali smo istovremeno znali da će biti teško potvrditi porijeklo ulegnuća”, dodaje.

Tim je uz pomoć njemačkog istraživačkog aviona sa radarom posljednje generacije mapirao krater. Posle obrade podatke, bilo je jasno da je riječ o džinovskom krateru čija veličina se može porediti sa Parizom.

Profesor Kjer je rekao da bi udar asteroida mogao da se dogodi na kraju posljednjeg ledenog doba, što bi ga činilo među najmlađim na planeti.

Udar Havijata je potom prekrio led koji se pomjerao iznad kratera i formirao polukružnu ivicu. Dio ove ivice i jezgro leda prikazan je na ovoj fotografiji napravljenoj tokom leta Nase u aprilu.

Istraživački tim planira da nastavi istraživanje kako bi saznali koliko je udar meteora uticao na planetu kao cijelinu, saopštili su iz Nase.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana