Boja ovog jezera više od 200 godina zbunjuje naučnike VIDEO

Agencije
Boja ovog jezera više od 200 godina zbunjuje naučnike VIDEO

Boja ovog jezera je trajna i ne mijenja se tokom cijele godine, a voda ostaje ružičasta čak i ako se zahvati u posudu. Prvi zapis o ružičastom jezeru na ostrvu Midl u zapadnoj Australiji potiče iz 1802. godine.

Britanski pomorac i hidrograf Metju Flinders tada se usidrio kod ostrva na svom putu za Sidnej. Tokom 19. vijeka ostrvo Midl su nastanjivali lovci na foke i kitove. Početkom 20. vijeka na dijelu jezera je napravljena solana, koja je ubrzo potom napuštena.


Ni danas nije tačno poznato čemu jezero Hiler duguje svoju jedinstvenu ružičastu boju.

Godine 1950. godine grupa naučnika je istraživala uzroke boje jezera, ali uzorci jezerske vode nisu sadržavali tragove algi, koje inače najčešće daju boju vodi.

Ipak, spekulipe se da je ružičasta boja jezera, poput sličnih fenomena, rezultat visokog nivoa slanoće i prisustva algi koje vole so, kao što su dunaliella salina i ružičaste bakterije halobacteria.

Ali, za razliku od drugih ružičastih jezera, koja mijenjaju boju u skladu sa promjenama temperture, jezero Hiler je ružičasto cijele godine. Boja jezera je trajna, što znači da ostaje ružičasta čak i kada se zahvati u neku posudu, piše Express.

Jezero, okruženo šumom eukaliptusa i čajevca, od okeana dijeli usko područje pješčanih dina, a samo jezero je dugačko oko 600 metara.

Ono je velika turistička atrakcija, a zahvaljujući visokom nivou soli veoma zanimljivo da plutati u njemu.

Ipak, budući da se ostrvo koristi samo u istraživačke svrhe, kupanje nije baš tako često.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana