Боја овог језера више од 200 година збуњује научнике VIDEO

Агенције
Боја овог језера више од 200 година збуњује научнике VIDEO

Боја овог језера је трајна и не мијења се током цијеле године, а вода остаје ружичаста чак и ако се захвати у посуду. Први запис о ружичастом језеру на острву Мидл у западној Аустралији потиче из 1802. године.

Британски поморац и хидрограф Метју Флиндерс тада се усидрио код острва на свом путу за Сиднеј. Током 19. вијека острво Мидл су настањивали ловци на фоке и китове. Почетком 20. вијека на дијелу језера је направљена солана, која је убрзо потом напуштена.


Ни данас није тачно познато чему језеро Хилер дугује своју јединствену ружичасту боју.

Године 1950. године група научника је истраживала узроке боје језера, али узорци језерске воде нису садржавали трагове алги, које иначе најчешће дају боју води.

Ипак, спекулипе се да је ружичаста боја језера, попут сличних феномена, резултат високог нивоа сланоће и присуства алги које воле со, као што су дуналиелла салина и ружичасте бактерије халобацтериа.

Али, за разлику од других ружичастих језера, која мијењају боју у складу са промјенама темпертуре, језеро Хилер је ружичасто цијеле године. Боја језера је трајна, што значи да остаје ружичаста чак и када се захвати у неку посуду, пише Еxpress.

Језеро, окружено шумом еукалиптуса и чајевца, од океана дијели уско подручје пјешчаних дина, а само језеро је дугачко око 600 метара.

Оно је велика туристичка атракција, а захваљујући високом нивоу соли веома занимљиво да плутати у њему.

Ипак, будући да се острво користи само у истраживачке сврхе, купање није баш тако често.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана