Амерички извори: “Авангард”, нажалост, постоји

Срна
Амерички извори: “Авангард”, нажалост, постоји

Пентагон - Руско хиперсонично оружје “авангард” није никаква пропаганда Кремља, као што су западни медији у почетку тврдили, већ наоружање које је у стању да за неколико минута погоди било коју тачку на Земљи, а за употребу ће бити спремно до 2020. године, потврђују војни извори у САД.

Анонимни извори који тврде да имају приступ америчким обавјештајним подацима тврде да је “авангард” пројектил који противракетна одбрана САД тренутно није у стању да пресретне, јер може да лети брзином 20 пута већом од звука.

Извор тврди да је Русија два пута успјешно тестирала тај систем 2016. године, док је трећи тест у октобру 2017. био неуспјешан, јер се платформа срушила неколико секунди прије удара у мету.

Пројектил “авангард” пројектован је да се налази на врху интерконтиненталне балистичке ракете.

Након лансирања, пројектил користи аеродинамику да дође до горњих дијелова атмосфере.

“Авангард” је способан да изводи оштре заокрете током лета према мети због чега је “апсолутно нерањив за било који противракетни одбрамбени систем”.

Извор тврди да је у једном обавјештајном извјештају наведено да су током тестирања пројектили “авангард” били монтирани на руске интерконтиненталне балистичке ракете “СС-19”.

Једна од пробних летјелица имала је лажну бојеву главу, иако још није познато да ли ће уопште носити експлозив када уђе у “службу”.

Четврти тест “авангарда” Руси ће извршити током љета.

“Овакви хиперсонични пројектили нападају рупе у нашем противракетном систему”, упозорава Томас Карако, директор Пројекта противракетне заштите у Центру за стратешке и међународне студије.

Он сматра да је “жалосно што су САД допустиле Русији да оволико напредује” у развоју новог оружја.

Врховни амерички командант нуклеарних снага САД недавно је признао да САД нису у стању да се одбране од хиперсоничног оружја.

“Немамо никаквог начина одбране који бисмо могли употријебити против оваквог оружја”, навео је генерал авијације Џон Хyтен, шеф Стратешке команде САД.

Предсједник Русије Владимир Путин назвао је почетком године руски хиперсонични арсенал “непобједивим”.

Поручио је да ће “авангард” летјети према метама брзином 20 пута већом од брзине звука и ударити “попут метеора - попут ватрене лопте”, преносе западни портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана