Kako ćemo parkirati automobile u budućnosti

Kako ćemo parkirati automobile u budućnosti 18.05.2018 18:12 | Agencije

Zaustavite vozilo, izađete iz njega, uzmete svoj pametni telefon i koristite aplikaciju kako biste "rekli" vašem automobilu da sam parkira - ovako će, prema kompaniji Bosch, u budućnosti izgledati parkiranje bez stresa.

Mnoge auto-kompanije i IT giganti rade na tehnologiji autopilota, ali izvesno je da će se prije samovozećih na putevima najprije pojaviti samoparkirajući automobili.

Jedan od sistema autonomnog parkiranja razvijaju kompanije Bosch i e.GO, koji će u njemački grad Ahen "dovesti" budućnost prije kraja ove godine.

Naime, nova parking garaža opremljena infrastrukturom za uslugu autonomnog parkiranja biće završena tokom 2018. Na ovom projektu sarađuju kompanija Bosch i proizvođač automobila e.GO iz Ahena - Bosch će se pobrinuti za tehnologiju infrastrukture u garaži i radiće zajedno sa e.GO na integraciji automobila ove startap kompanije u uslugu autonomnog parkiranja.

Prva faza biće implementirana koristeći 12 "Life" električnih automobila kompanije e.GO. Ove automobile dao je e.GO na korišćenje svojim radnicima za službena putovanja i prezentaciju autonomnog parkiranja.

U drugoj fazi, Bosch i e.GO imaju za cilj unapređenje i bolju iskorišćenost parking prostora uz pomoć usluge autonomnog parkiranja.

"Manuelno parkiranje je stvar prošlosti. Naše tehnologije omogućavaju automobilima da se samostalno i bolje parkiraju, a uz to štede vrijeme vozača i smanjuju stres", kaže Dirk Hohejzel, član upravnog odbora kompanije Bosch.

"Parking garaže su idealno okruženje za gradske automobile kao što su vozila tipa Life. Autonomno parkiranje nam dozvoljava još više – konkretno, povećanje kapaciteta garaža za do 50 odsto", kaže Gunter Šuh, generalni direktor kompanije e.GO.

"Pametna" garaža omogućava punu kontrolu nad vozilom

Autonomno parkiranje je bitna prekretnica na putu ka autonomnoj vožnji. Sistem funkcioniše tako što vozač jednostavno napusti svoje vozilo na unapred naznačenom mjestu na ulazu u garažu.

Koristeći aplikaciju na svom pametnom telefonu, vozač izdaje komandu vozilu da pronađe prazno parking mjesto.

Kasnije, na isti način, vozač automobilu "naređuje" da ga sačeka na mjestu na kome ga je prethodno ostavio. Pri tome, vozači ne moraju da nadziru tok procedure - umjesto toga mogu bezbrižno napustiti garažu dok je njihovo vozilo na putu ka parking mjestu.

Ono što ovu uslugu čini mogućom je pametna infrastruktura. Bosch senzori u garaži prate trasu kojom se vozilo kreće, kao i njegovo okruženje i dostavljaju potrebne informacije za navođenje vozila.

Tehnologija u automobilu pretvara komande zadate od strane infrastrukture u vozne manevre i zaustavlja vozilo u slučaju da naiđe na bilo kakvu prepreku ili ljude koji prolaze ispred automobila.

Autonomo parkiranje u saradnji sa Mercedesom

Za Bosch, saradnja sa kompanijom e.GO je drugi projekat autonomnog parkiranja. Mercedes-Benz je pilot partner ovog rešenja.

U garaži muzeja kompanije Mercedes-Benz u Štutgartu, u ljeto 2017. već je u realnost sprovedena usluga autonomnog parkiranja.

Ovim projektom Bosch i Mercedes-Benz žele da, prije svega, prikupe iskustva o tome kako korisnici reaguju na autonomna vozila i kako je ovakva vrsta vozila prihvaćena.

Dvije kompanije će u narednih nekoliko nedjelja predstaviti javnosti ono što nazivaju "Tura doživljaja". U Turi doživljaja, zainteresovani gosti će se u pratnji stručnjaka voziti u autonomnom automobilu u parking garaži muzeja Mercedes-Benza, uz objašnjenja tehnologije i odgovaranja na pitanja.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica