Ево зашто су ниски обртаји мотора штетни као и високи

Ево зашто су ниски обртаји мотора штетни као и високи 11.10.2018 16:54 | Агенције

Многи из незнања, кривих предрасуда или “штедње” возе с прениским обртајима, иако се тиме отежава подмазивање и хлађење, повећавају штетне вибрације те скраћује вијек мотора.

Посебно је то штетно при великом оптерећењу (успињању и наглом убрзању, посебно ”крцатог” аута), кад је боље да мотор има више обртаја.

Код бензинца је најповољније подручје између 2000 и 4000/мин, а код дизелаша између 1800 и 3000/мин. Мотор тада најбоље вуче и најмање троши, оптерећење је најмање те се осигурава добро подмазивање и хлађење.

Нови аутомобили на инструмент табли имају “еколошки” показивач, који препоручује шалтање у степен више, понекад и при само 1500-1600 обртаја минуту. То није добро послушати ако возите узбрдо, ауто је потпуно оптерећен или мотор није добро загријан.

У сваком случају није добро нагло убрзавати из ниских обртаја. Наиме, у мотору развијају инерцијске силе и силе гасова. Прве су посљедица вртње радилице, дјелимично и клипњаче, те осцилаторног кретања клипова и клипњача, а друге настају усљед сагоријавања у цилиндрима. Једне, више или мање, поништавају друге, односно балансирају рад мотора. Ако при  ниским обртајима нагло нагазите “гас”, инерцијске силе остају исте, односно благо се повећавају, а силе гасова нагло порасту.

Настаје дебаланс те се повећава оптерећење на рукавац у лежају, који се тада помиче из централног (симетричног) положаја и налегне на доњи дио лежаја. А због недовољног хидродинамичког притиска уљни филм пуца, долази до “сувог трења” и повећава се хабање.

Стање погоршавају повећане вибрације, вибрације мотора при ниској брзини окретаја. Дакле, можете возити при ниским окретајима мотора, али само ако ауто “крстар”' на равној цести и низбрдо, односно није потпуно оптерећен.

Али, ако желите нагло убрзати или дођете до узбрдице, шалтајте ниже. Нису добри ни превисоки, нити прениски обртаји, најбоље је возити у средњем режиму рада мотора.

При високим брзинама обртаја радилице нагло расту инерцијске силе те се повећава трење и трошење. Код ниских окретаја мотор појачано вибрира, у клизним лежајима се отежава подмазивање, а проблем је и у хлађењу.

Подједнако то вриједи за атмосферске и турбо моторе, а турирање је штетније за “турбаке”.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица