Зашто фудбалери чудно прослављају гол у Бундеслиги

B92
Зашто фудбалери чудно прослављају гол у Бундеслиги

Фудбалери њемачких прволигаша све чешће голове прослављају опонашајући јунаке видео-игре "Фортнајт".

Ако сте гледали мечеве њемачке Бундеслиге у последњих неколико мјесеци, примјетили сте да се неколико играча понаша помало чудно - чине чудне покрете ногама као да играју кан-кан, шире руке као крила авиона, дижу прсте изнад главе.

Иако некима то може изгледати као чудан начин да се пробуди тимски дух, играчи заправо опонашају покрете из онлајн видео-игре "Фортнајт: Краљевска борба" у којој се играчи боре да остану посљедњи преживјели. Изненађујуће је да у овој "пуцачкој" игрици постоје и неки сјајни плесни кораци, од којих су поједини постали веома познати.

За неупућене, ево како то изгледа у игрици:

https://twitter.com/OOGYouTube/status/979432055879733248

А овако изгледа опонашање корака на терену:
 

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=K8dQKj3evKg

Луис Холтби посљедњи је међу бундеслигашким фудбалерима који су на овај начин прославили гол - свој погодак за Хамбург прославио је покретом "стави Л" из поменуте игрице. Бројни су и други примјери, укључујући Фабијана Риса из Гројтер Фирта и Данијела Гинцека из Штутгарта.

Плес обожавају и фудбалери шампиона Бајерна.

https://instagram.com/p/Bg6fLESjLna/?utm_source=ig_embed

Оригинална игра "Фортнајт" подстиче сарадњу међу члановима тима који скупља добра, бори се са зомбијима и гради утврђења у доба апокалиптичне дистопије, док верзија "Краљевска борба" укључује и потрагу за оружјем и настојање да играч остане једини преживјели.

Какве то има везе са њемачким фудбалом, нисмо баш сигурни. Можда играчи само воле игрицу. Ипак су сви они млади момци и зашто не би инспирацију пронашли у онлајн игрици?

https://instagram.com/p/BgDm0aNnWFv/?utm_source=ig_embed
 
Играч Ред Бул Лајпцига Тимо Вернер и фудбалер Бајера из Леверкузена Јулијан Брант велики су љубитељи покрета "узми секиру", у коме се опонаша узимање невидљивог алата да би се "пљачкало" и потом саградило утврђење.
 

https://instagram.com/p/Bf3wUI9H3M4/?utm_source=ig_embed


Употребљени хештег може се превести као "Успјешно похарана Фолксваген Арена".

Испоставља се, ипак, да то није тема само Бундеслиге. Фудбалер Кардиф Ситија Калум Патерсон исто се радује. Опонашање "Фортнајта" није страно ни играчима аустралијске рагби лиге, НФЛ-а или НБА.

Без обзира шта мислили о томе - да је сјајно или невјероватно глупо, чињеница је да је популарно и да се морате на то навићи.

И једно мало упозорење за крај: енглески голман Дејвид Џејмс окривио је превише проведеног времена у игрању Плејстејшна 1997. године за пад форме. Због тога, у свему треба бити умјерен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана