Велика четворка је сада једно – Новак Ђоковић

B92
Велика четворка је сада једно – Новак Ђоковић

Питер Бодо, један од водећих тениских новинара на “ЕСПН-у” вјерује да Новак Ђоковић може да доминира свјетским тенисом у наредним годинама.

Ђоковић је сезону завршио на првој позицији на АТП листи послије сјајне друге половине у којој је освојио четири титуле, укључујући два Гренд слема.

Новак је изгубио посљедња два финала, на Мастерсу у Паризу и Завршном турниру у Лондону, али Бодо не вјерује да то може да остави веће посљедице.

“Новак Ђоковић, нови суверени владар, доживио је неочекивану кризу посљедњег дана тениске сезоне у недјељу. Побједио га је 21-годишњи Александер Зверев у финалу Завршног турнира у Лондону. Али не узбуђујте се превише. Ђоковић ће у нову годину ући као највећи фаворит да доминира у 2019”, написао је Бодо у свом тексту под називом “Велика четворка' је сада једно – Новак Ђоковић”.

Амерички новинар се потом подсјетио трофеја на Вимблдону, Синсинатију, УС опену и Шангају.

“Очигледан разлог је Ђоковићев фуриозни повратак у другој половини године – константна виртуозност која за резултат има 35 побједа у посљедњих 38 мечева и освојене четири титуле (од којих су двије на Гренд слемовима). Мање очигледан разлог у овој ружичастој причи јесте осјећај да се дуго очекивана смјена генерација приближава све брже и да су потребна само два-три велика резултата како би постала главна тема”.

Бодо је потом нагласио да, као што је написао у наслову, можда никада више нећемо видјети прави учинак “велике четворке”.

“Историчари тениса ће на 2018. годину можда гледати као преломну тачку у наследству четворке која је некада владала 'бијелим спортом'. УС опен је био један од ретких Гренд слемова на којем су поново учествовала сва четворица. Ђоковић је освојио, али овога пута није морао да побједи ниједног од својих великих ривала. Федерер је изгубио од Аустралијанца Џона Милмана у четвртом колу, Енди Мари (опорављао се од повреде кука) је завршио учешће поразом од 35-годишњег Фернанда Вердаска, а Рафаел Надал се повукао током полуфинала са Хуаном Мартином дел Потром због повреде мишића”.

Као разлог за такво размишљање наводи форму Роџера Федерера, Рафаела Надала и Ендија.

“Злослутни знаци – Надал није одиграо ниједан меч до краја 2018 и на јесен се подвргао операцији скочног зглоба. Маријев повратак је оптерећен константним застојима. Федерер, без обзира што је потврдио треће мјесто на крају сезоне, има скор 4-6 против топ 10 играча у 2018. години – укључујући и пораз од Григора Димитрова који је у веома лошој форми”, закључио је Бодо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана