Трагедија Ајакса у посљедњој секунди – Тотенхем у финалу Лиге Шампиона

Срна
Трагедија Ајакса у посљедњој секунди – Тотенхем у финалу Лиге Шампиона

Фудбалери Тотенхема пласирали су се у финале Лиге шампиона послије спектакуларног преокрета у Амстердаму!

Спурси су побједили Ајакс 3:2, голом Лукаса Муре у посљедњој секунди надокнаде времена на “Јохан Кројф Арени”.

“Копљаници” су били једном ногом у Мадриду послије првих 45 минута, јер су головима Матијса де Лихта и Хакима Зијеха водили 2:0 и имали укупно три гола предности рачунајући минималац из првог сусрета у Лондону.

Међутим, Лукас Мура је постао апсолутни херој Спурса у другом полувремену, прво у року од 204 секунде поравнава резултат на 2:2 пола сата прије краја, а потом у посљедњој секунди посљедњег, петог минута надокнаде меча комплетира хет-трик за пут у Мадрид!

Бразилац је ушао у историју клуба са Вајт Харт Лејна, јер ће Тотенхем први пут у клупској историји играти финале Лиге шампиона.

Српски репрезентативац Душан Тадић је одиграо одлично реванш у Амстердаму, “кумовао” је код оба гола Ајакса, али није имао довољно среће да и сам затресе мрежу гостију из Лондона.

Тадић је прво изнудио корнер из којег је Де Лихт у седмом минуту главом претворио центаршут Шенеа у вођство 1:0, а потом је сјајном повратном лоптом сервирао Зијеху гол за 2:0 у 35. минуту.

У међувремену је послије једне контре преварио Вертонгена, гађао је искоса са лијеве стране даљи угао, али је лопта прошла за мало поред гола.

Међутим, све се промјенило у II полувремену, Поћетино добија битку у ваздуху увођењем Љорентеа што омогућава Тотенхему да контролише ритам меча.

То доноси резултат већ у првих 15 минута другог полувремена, а Мура је искористио бројне пропусте одбране Ајакса и два пута матирао Онану у року од четири минута, други пут искористивши грешку Шенеа.

Домаћин је у наставку меча опасно претио из контранапада, али Зијех није имао довољно среће, његова два сјајна шута заустављају статива и Лорис.

Минут прије краја пречка спасава Ајакс послије шута Вертонгена, а када су сви очекивали посљедњи звиждук главног судије Феликса Бриха и пласман “копљаника” у прво финале ЛШ послије 23 године, одбрана Ајакса је опет капитулирала.

Једна дубинска лопта стиже до казненог простора, исконстролисао је Али који проналази Муру, а стиже до хет-трика, шокира Амстердам и постаје херој “Пијеваца”.

Тотенхем ће у финалу 1. јуна у Мадриду играти са Ливерпулом који је у сриједу елиминисао Барселону импресивном побједом од 4:0, надокнадивши дефицит од чак три гола из Каталоније.

Први пут послије 11 година у финалу ЛШ ће играти два енглеска клуба, што значи да ће Премијер лига сигурно добити првака Европе, први пут од тријумфа Челсија 2012. године.

Домаћин финала је на стадион Атлетико Мадрида – Ванда Метрополитана чији је капацитет 67.829 мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана