Суспензија руским атлетичарима остаје на снази

B92
Суспензија руским атлетичарима остаје на снази

Међународна атлетска федерација (ИААФ) саопштила је да суспензија Атлетском савезу Русије (РУСАФ) због распрострањеног допинга остаје на снази.

Ова одлука је саопштена само 10 дана прије почетка Европског првенства у Берлину.

“Савјет ИААФ-а једногласно је усвојио одлуку да за сада не врати РУСАФ такмичењима”, рекао је шеф радне групе ИААФ-а Руне Андерсен.

Андерсен је, међутим, рекао да се “руски савез знатно ангажовао” и да је напредовао у испуњавању услова за поновно враћање такмичењима.

“У појединим случајевима отишли су и изнад очекиваног”, рекао је Андерсен, али је додао да РУСАФ мора још да напредује у испуњавању задатака.

Он је додао да би, ако жели дозволу за такмичење, Русија до наредног састанака Савјета ИААФ-а у Монаку у децембру, а коме ће претходити састанак Свјетске антидопинг агенције (WADA), морала да испуни три захтјева.

Прво, РУСАФ мора да плати трошкове ИААФ-у настале у јеку допинг скандала, посебно због успостављања радне групе.

Други захтјев је да Руска антидопинг агенција добије дозволу за рад од WADA, са кључним захтјевом да званичници Министарства спорта признају да су предводили допинг руских спортиста.

Посљедњи захтјев је да руске власти одобре приступ допинг тестовима који су обављани у лабораторији Руске антидопинг агенције у Москви од 2011. до 2015. године.

Предсједник ИААФ-а Себастијан Коу рекао је да је напредак остварен у кључним областима, али да и даље постоје празнине које треба испунити.

WADA је у свом извјештају објављеном 2016. године оптужила Русију за распрострањени допинг уз финансирање и прикривање државе. Руски атлетичари су због тога суспендовани из међународних такмичења, међу којима и са Олимпијских игара у Рио де Жанеиру 2016. године и прошлогодишњег Свјетског првенства у Лондону.

Бројним руским спортистима је ипак дозвољено да се такмиче као неутрални спортисти, али су они морали да испуне посебне критеријуме, међу којима да докажу да су тестирани на допинг ван своје земље.

Екипа од 168 руских такмичара учествовала је ове године на Зимским олимпијским играма у Пјонгчангу под неутралном заставом а под именом “Олимпијски спортисти из Русије”.

Руски такмичар у карлингу тада је суспендован и одузета му је бронзана медаља са тог такмичења због допинга.

Крајем фебруара Међународни олимпијски комитет укинуо је суспензију Русији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана