Судија коштао Сити, Салах одвео Ливерпул у полуфинале!

B92
Судија коштао Сити, Салах одвео Ливерпул у полуфинале!

Екипа Ливерпула пласирала се у полуфинале Лиге шампиона елиминисавши Манчестер Сити – 2:1 (0:1).

Екипа Јиргена Клопа је, послије убиједљивог тријумфа од 3:0 у првом сусрету на Енфилду, славила и на гостовању на Етихаду и послије тачно деценију прошла међу четири најбоља тима у елитном такмичењу.

Јунаци гостију били су невјероватни Мохамед Салах и Садио Мане, који су неутралисали водећи погодак Лироја Санеа већ у другом минуту.

'Грађани' су повели већ у другом минуту, али је их је велика грешка главног арбитра коштала да на одмор оду са 2:0, што је већ на старту наставка 'казнио' Мохамед Салах, да би Садио Мане у финишу ставио тачку на двомеч.

Меч на Етихаду почео је идеално по домаће, а Ђозепу Гвардиоли се већ послије 116 секунди исплатила ултра офанзивна тактика, пошто је његова екипа из прве акције и првог шута стигла до вођства.

Вирџил ван Дајк направио је велику грешку на средини терена, да би Рахим Стерлинг послије продора по левом боку послао идеалну лопту до усамљеног Габријела Жезуса у казненом простору, а Бразилац смирено, рутински савладао земљака Едерсона.

Ништа се није промијенило ни послије поготка, Л'пул није успијевао да пређе ни центар, док су 'Грађани' наставили да нападају у таласима. Најближи другом поготку био је агилни Бернардно Силва, који је током већег дијела првог полувремена правио највеће проблеме одбране ривала.

Прва два покушаја, са десетак метара, изблокирана су му, док је 'бомба' коју је упутио са тридесетак метара завршила 'на стативи'. Сити на крају није успио да стигне до толико жељеног поготка до одласка на одмор, али је кључну улогу нажалост одиграла судијска тројка из Шпаније на челу са Антонијом Матеуом Лахосом.

Тачније, директни кривац јесте линијски помоћник који је послије лошег истрчавања и боксовања Лориса Каријуса свирао непостојећи офсајд Санеа у 42. минуту. Ем је њемачки голман погодио саиграча Џејмса Милнера, ем Сане није био у офсајду када је са мање од два метра одбитак смјестио у празну мрежу.

Међутим, могло је у посљедњим секундама да све оде и у другу страну да је Алекс Окслејд-Чемберлен успио да погоди гол, пошто је обишао Едерсона на ивици петерца послије додавања Салаха, али је отишао превише у страну.

Гвардиола је због жучних протеста, али и добацивања Лахосу да заћути послат на трибине, да би све било готово послије десетак минута игре у наставку.

Клоп је успио у намери да натера своју екипу да 'стане' на лопту и чека евентуалну шансу за муњењевиту контру, што се и догодило у 56. минуту.

Египћанин, који је осмим голом у сезони постао најбољи стрелац Ливерпула у једној сезони Лиге шампиона, одиграо је дупли пâс са Сенегалцем, а овај лијепо протурио лопту поред чувара прије него што је оборен у шеснаестерцу.

Лахос је одлучио да не свира фаул и добро је поступио – Салах је покупио лопту и лоб ударцем пребацио НИколаса Отамендија и Едерсона за велико славље свих у црвеном.

Покушао је шпански менаџер нешто да промијени увођењем Серхија Куна Агуера, али је гост ипак био тај који је још једном успио да затресе мрежу.

Тачку на феноменалан двомеч ставља Мане послије велике грешке Отамендија, улази у казнени и прецизним, пласираним ударцем погађа даљу 'малу мрежицу'.

Преостала два пара, Реал Мадрид – Јувентус (3:0) и Бајерн Минхен – Севиља (2:1) на програму су у сриједу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана