Шта ће бити са 17 милиона евра које је Кардиф платио за Емилијана Салу?

Танјуг
Шта ће бити са 17 милиона евра које је Кардиф платио за Емилијана Салу?

Британска обалска стража објавила је синоћ да је прекинула потрагу за аргентинским фудбалером Емилијаном Салом и пилотом који су били у малом авиону који је у понедјељак навече нестао у енглеском каналу.

Сала се враћао из Нанта, гдје се опраштао с бившим суиграчима. У Кардифу је у уторак требао тренирати с новом екипом, али никад се није вратио у Велс. Истражитељи сматрају да су шансе да су он и пилот живи четири дана након нестанка равне нули и одлучили су прекинути организовану потрагу.

"То не значи да више не трагамо за несталима. Сви бродови, мањи и већи, који пролазе тим подручјем обавијештени су о детаљима и замољени да јаве ако у мору виде било што сумњиво", поручили су из полиције острва Гвернсеј крај којег је авион задњи пут виђен на радару.

Кардиф га је довео као спаситеља, али никад неће заиграти

Трагедија је потресла фудбаслски свијет, а највише Нант и Кардиф, који је Аргентинца требао платити рекордних 17 милиона евра. Сала је у француском клубу био четири године, а Кардиф га је довео како би помогао клубу да се спаси од испадања ове сезоне. Аргентинац је био најскупљи играч у историји велшког клуба, али за њега никад неће играти.

Људски живот, наравно, нема цијену, али поставља се занимљиво питање шта се у оваквом трагичном случају догађа с финансијске стране. Не памтимо сличан случај у којем је неки играч потписао за нови клуб и онда овако тешко страдао, а да није одиграо ни једну утакмицу.

Питање је поставио и угледни Тимес и објавио да је Карди Сити дужан исплатити Нанту пуну цијену за играча јер је добио дозволу од ФИФА за трансфер и регистровао је Салу у велшком Фудбалском савезу као свог играча. ФИФА је потврдила трансфер само три сата прије нестанка авиона, након што су оба клуба задовољила 23 критеријума који се морају испунити да би се трансфер могао остварити. Иако су неки енглески медији објавили да је ардифф уплатио дио, односно шест милиона фунти Нанту, из извора блиских менаџерским клубовима сазнаје се да је готово немогуће да је икаква уплата извршена одмах по потврди трансфера од стране ФИФА, а сигурно не одмах чим је трансфер одобрен.

У преводу, Кардиффсигурно још Нанту није уплатио ни цента, а и да јест, такве милионске трансакције лако је стопирати у банци кад је неколико сати касније јасно да се нешто с играчем догодило. Тешко је очекивати да ће Нант инсистирати на исплати трансфера те да ће он врло вјероватно бити поништен. Друга прича била би да је Сала барем седмицу, двије већ био у Кардифу, тренирао са екипом или одиграо коју утакмицу.

Сви играчи су осигурани

Иако је Нант изгубио омиљеног члана своје породице, а Кардиф највеће појачање у својој историји, финансијски оба клуба не би требала превише изгубити. Сви играчи у најјачим свјетским лигама су осигурани у случају тешких повреда, несрећа па и смрти, но не можемо знати какве су клаузулу у случају кад нови играч није провео ни дана у клубу, односно клуб од њега још није имао никакве "користи". Енглески медији пишу да ће, ако је нешто и платио Нанту, Кардиф већину износа намирити од осигурања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана