Раиконен, Ферари и Ферстапен спасли шампионат Ф1

Б92
Раиконен, Ферари и Ферстапен спасли шампионат Ф1

Шампионат Формуле 1 још је "жив" послије сјајне трке за Велику награде Сједињених Америчких Држава у Остину на којој је тријумфовао Кими Раиконен.

Раиконен је остварио први тријумф од повратка у Ферари и онемогућио Луиса Хамилтона да већ сада дође до пете титуле у каријери.

Финац је трку завршио испред хероја Макса Ферстапена и споменутог Хамилтона који није успио да направи довољну разлику у односу на првог пратиоца Себастијана Фетела.

Било је много могућности и рачуница по којима је Енглез могао до првог мјеста, али је захваљујући одличној тактици Ферарија и изузетне вожње Ферстапена "спашен" овогодишњи шампионат Формуле 1 – барем за сада.

Хамилтон ће вјероватно освојити нову титулу, али ће на њу морати да сачека макар недјељу дана и трке у Мексику јер има 70 бодова више од Нијемца, три трке до краја.

Иза водећег тројца нашао се Фетел који је претекао Валтерија Ботаса и осигурао да не буде већ сада отписан, док су првих 10 комплетирали Нико Хулкенберг, Карлос Саинс јуниор, Естебан Окон, Кевин Магнусен и Серхио Перес.

Већ у првом кругу Раиконен је претекао Хамилтона и заузео прво мјесто, док је Фетел направио грешку и послије контакта са Рикардом пао на 13. Рикардо је у међувремену одустао, док је Луису прорадила тактика да рано оде у бокс по нове пнеуматике.

Врло брзо је, послије одласка Раиконена на замјену гума, стигао на чело колоне и имао убједљиво вођство, али је Ферари направио добру тактику.

Претпоставили су из италијанског гиганта да ће због истрошености момак из Лондона морати поново до механичара, па су, умјесто на Фетела, све наде положили на Финца.

Каснијом замјеном пнеуматика дошао је у ситуацију да од њега зависи шампионска титула све до самог финиша трке.

За све то вријеме Макс Ферстапен се пробијао и заслужио епитет возача трке јер је стартовао са 18. мјеста, а завршио га на другом. Два круга до краја суочио се са страшним нападом Хамилтона, послије грешке се на сјајан начин искупио и одбио налет ривала, не дозволивши му да га претекне.

До краја је Раиконен задржао вођство и дошао до прве побједе послије 113 трка.

Наредна трка у шампионату на програму је 28. октобра за Велику награду Мексика.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана