Почињу квалификације за Европско првенство у фудбалу

Агенције
Почињу квалификације за Европско првенство у фудбалу

Астана - Утакмицом између Казахстана и Шкотске (16 часова) почеће квалификације за Европско првенство, а своје мјесто на завршном турниру тражиће 55 репрезентација, од којих ће 24 имати прилику да учествују на шампионату.

Први пут пред почетак квалификација није познат ниједан учесник завршнице пошто ће 16. првенство Старог континента бити одржано у 12 држава па ће сви домаћини морати на терену да заслуже своје мјесто. Тако су велике битке већ у најави, јер су по двије утакмице на програму у марту, јуну, септембру, октобру и новембру, а поред ове, постоји још новина.

Више нема стандардног баража, већ ће се тимови који не успију да изборе пласман кроз стандардне квалификације окренути ка плеј-офу Лиге нација у марту сљедеће године, а све након што буду позната имена 20 директних учесника првенства. За разлику од ранијих случајева, учесници доигравања неће бити одређени на основу резултата из квалификација, него ће у круг ући 16 тимова и то на основу резултата у Лиги нација. Ове селекције биће подијељене у “четири стазе” од по четири тима, а сваки најбољи из “стазе” добиће прилику да иде на Евро.

Поједностављено, то значи да ће репрезентације које су освојиле прва мјеста у својим дивизијама Лиге нација имати  прилику за поправни ако учинак у квалификацијама не буде био на потребном нивоу. Уколико не буде било довољно тимова из исте лиге, мјесто у доигравању припада најбољем тиму у укупном пласману, али побједници група не могу играти против репрезентација из више лиге. Свака “стаза” имаће два полуфинала и једно финале, а жријеб ће одредити мјесто играња финала која су на распореду од 29. до 31. марта, када ће бити познати сви учесници Европског првенства.

Навијачима Србије свакако ће најзанимљивија бити група Б, у којој се са “орловима” налазе Португалија, Украјина, Луксембург и Литванија. Прву утакмицу Србија ће играти у понедјељак против актуелних европских шампиона, које у јуну очекује и завршница најјаче дивизије Лиге нација, преко које би на пола квалификација били сигурни да ће наредне године бранити титулу првака Старог континента.

Белгија и Русија

Најзанимљивију утакмицу првог кола квалификација данас ће у оквиру групе И одиграти Белгија и Русија (20.45 часова), а остали парови су: Кипар - Сан Марино (18), Аустрија - Пољска, Хрватска - Азербејџан, Израел - Словенија, Холандија - Бјелорусија, Македонија - Летонија, Сјеверна Ирска - Естонија, Словачка - Мађарска (20.45).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана